Volledig scherm
Chanica Kist is met 550 paar voornamelijk Nikes een van de grootste sneakerverzamelaars van Amsterdam © Linda Stulic

Amsterdam krijgt een winkel vol exclusieve sneakers

Sneakersverzamelaars opgelet: Amsterdams eerste winkel met enkel en alleen exclusief schoeisel opent zaterdag de deuren. 'Het einde van een gemis voor alle sneakerfans.'

Met 550 paar - voornamelijk Nikes - is Chanica Kist (26) één van de grootste sneakerverzamelaars van Amsterdam. Ze verzamelt special editions, die in gelimiteerde oplage op de markt komen, liefst van voor 2006. 

Kist: "Die vind je eigenlijk alleen maar online. In het buitenland zijn wel winkels waar de bijzondere schoenen in beperkte oplage worden verkocht, maar in Nederland nauwelijks. Daar wilde ik verandering in brengen."

Wereldstad
Met de opening van haar winkel Chaptr One aanstaande zaterdag voegt ze de daad bij het woord. "Amsterdam is een wereldstad, die moet ook op het gebied van bijzondere sneakers meedingen op internationaal niveau."

Quote

Als jij een mooie schoen ziet, moet 'ie maar net de juiste maat hebben

Chanica Kist

Voor haar collectie deed Kist een beroep op haar eigen netwerk. Verschillende verzamelaars leveren bijzondere schoenen, prijzen liggen tussen de 60 en 2000 euro. "Het wordt een beetje een loterij. Als jij een mooie schoen ziet, moet ie maar net de juiste maat hebben. We zullen zelden meerdere maten in de winkel hebben."

Pijn in mijn hart
Kist deed zelf ook een duit in het zakje. "Ik heb ook een aantal paar aangeleverd ja. Maar met pijn in mijn hart, moet ik bekennen. Alleen van de schoenen die ik driedubbel heb, kan ik een paar missen."

Ze windt er geen doekjes om: Chaptr One moet niet alleen de liefhebber in een behoefte voorzien, voor haar is de winkel eveneens een uitkomst. Zij doet als eigenaar de selectie aan de poort. "Als ik dan een heel bijzonder paar tegenkom, koop ik die zelf."

Ze lacht. "Dat is stiekem misschien wel überhaupt de reden waarom ik deze winkel begin."

Chaptr One, Singel 417, woensdag tot en met zondag (11.00 - 19.00 uur)

Lees ook: 'Bij een zeldzaam paar Nikes in mijn maat gaat mijn hart sneller kloppen'