Volledig scherm
Bouwwerkzaamheden in het Wallengebied © ANP

Amsterdam sluit minder ramen op Wallen

Amsterdam sluit minder prostitutieramen op de Wallen dan gepland. Hoewel het oorspronkelijke doel was 83 ramen te sluiten, wil het stadsbestuur er alsnog 46 openhouden. Daarnaast worden mogelijk nog eens vijftien heropend voor een experiment waarbij sekswerkers een eigen prostitutiebedrijf runnen.

Hiermee komt het college van burgemeester en wethouders tegemoet aan de wens van coalitiepartijen, die minder geld willen besteden aan het opkopen van prostitutiepanden in het Wallengebied.

De aanpak van het zogenoemde 1012-gebied, vernoemd naar de postcode van de Wallen, loopt sinds 2007 om ernstige misstanden als mensenhandel, uitbuiting, vastgoedspeculatie en witwassen tegen te gaan. In dat jaar waren er nog 482 raambordelen. Aanvankelijk zou 40 procent hiervan moeten sluiten, waardoor er 290 overbleven. Door het nieuwe voorstel komt het aantal prostitutieramen nu op 351.

Het college van burgemeester en wethouders komt met het voorstel tegemoet aan de wens van coalitiepartijen, die minder geld willen besteden aan het opkopen van prostitutiepanden in het Wallengebied.

Eigen raambordeel
Daarnaast kunnen sekswerkers met behulp van zorginstelling HVO Querido meedoen aan een proef een eigen raambordeel te beginnen. Zo kunnen ze hun eigen werkomstandigheden bepalen en het draagt bij aan hun zelfstandigheid. De gemeente vormt hierin geen partij. De vier beoogde panden worden namelijk aangekocht door een consortium van maatschappelijk betrokken investeerders. Als de gemeenteraad hier in december groen licht voor geeft, kunnen de eerste panden halverwege volgend jaar openen.