Volledig scherm
© anp

Amsterdam start voorlichting over homorechten in februari

Vluchtelingen in de Amsterdamse noodopvang krijgen vanaf begin februari voorlichting over homo- en vrouwenrechten. De gemeente wil niet wachten op landelijk geregelde voorlichting en schakelt zelf professionele partijen in. Een woordvoerster bevestigt berichtgeving daarover in Het Parool.

Het is de bedoeling om vluchtelingen in Amsterdamse opvangcentra een breed programma te bieden, waarin de rechten en acceptatie van homo's en vrouwen aan bod komen. Z

Ze leren onder meer dat LHBT'ers (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) hier geaccepteerd zijn en dat seksueel getinte opmerkingen naar vrouwen niet worden getolereerd. Ook omgangsvormen met vrouwen komen aan de orde.

Homohaat
Niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere vluchtelingenopvangen worden LHBT'ers gepest en geïntimideerd door homohaters. Volgens Het Parool nam de dreiging in Amsterdam zulke grote vormen aan dat LHBT'ers die zich niet veilig voelden apart werden opgevangen in safehouses. Deze aparte opvang is inmiddels beëindigd. Homovluchtelingen hebben nu een aparte vleugel in noodopvang Groenhof in de Marnixstraat.

Maandag meldde het ministerie van Onderwijs dat er lessen over homorechten komen in asielcentra. Dat plan moet nog worden uitgewerkt.