Volledig scherm
Een genderneutraal toilet op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. © anp

Amsterdam tipt alternatief voor 'geachte dames en heren'

De gemeente heeft een taalgids gepubliceerd voor ambtenaren, met daarin alternatieven voor een aanhef als 'geachte dames en heren' in brieven aan Amsterdammers.

Zo wil Amsterdam nog meer een stad worden waar iedereen zich thuisvoelt, zegt een woordvoerder. "Deze gids bestaat uit tips voor collega's om op een respectvolle manier te praten en schrijven over seksuele- en genderidentiteit. Als stad én als werkgever willen we inclusief zijn." 

Het is niet zo dat ambtenaren verplicht wordt de zogenoemde 'regenboog taaltips' uit de gids te gebruiken in brieven en tijdens toespraken. "Het is geen vastgesteld beleid, maar een overzicht met voorkeursvarianten. Het is niet zo dat 'geachte dames en heren' nu verboden wordt." 

Enkele alternatieven die in de gids worden genoemd zijn 'beste mensen', 'geachte aanwezigen', 'beste Amsterdammers' en 'geachte bewoner van de Spaarndammerbuurt'.

Amsterdam volgt met de gids Londen op de voet, waar in de metro 'ladies and gentlemen' kortgeleden is vervangen door 'hello everyone'. Eerder kwam de stad al met een initiatief voor genderneutrale toiletten.