Amsterdam trekt 15 miljoen uit voor speciaal onderwijs
De gemeente Amsterdam trekt 15 miljoen euro uit om kinderen in het speciaal onderwijs tegemoet te komen. Vanaf volgend schooljaar houdt het speciaal onderwijs meer geld over voor onderwijs.
Delen per e-mail
"Ik heel blij met deze ontwikkeling," zegt Cor de Ruiter van Orion. Hij is bestuurder van negen scholen voor speciaal onderwijs, met twaalfhonderd leerlingen. Om goed onderwijs te garanderen werken er zeventien hulpverleners bij Orion; denk aan kinderpsychologen en orthopedagogen.
Ze begeleiden kinderen met adhd, autisme of angstklachten. "De therapeuten zijn nodig om orde in de klassen te kunnen houden," zegt De Ruiter.
Besparen
Door de miljoenen van de gemeente bespaart De Ruiter op zijn onderwijsbudget. Dit jaar moet hij de jeugdhulp bekostigen uit het onderwijsbudget, volgend schooljaar springt wethouder Simone Kukenheim (Jeugd en Onderwijs) bij. "Dat komt het onderwijs ten goede," aldus De Ruiter.
De decentralisatie van de jeugdhulp geeft gemeenten de kans de jeugdhulp voor kwetsbare kinderen beter te organiseren
De gemeente helpt ook ouders; zij moeten de hulp voor hun kind met gedragsproblemen nu zelf aanvragen. Omdat veel kinderen met gedragsproblemen naar het speciaal onderwijs gaan, zullen kinderpsychologen behandelingen uitvoeren op school. School en ouders bepalen samen welke jeugdhulp nodig is.
Stap voorwaarts
"De decentralisatie van de jeugdhulp geeft gemeenten de kans de jeugdhulp voor kwetsbare kinderen beter te organiseren," aldus wethouder Kukenheim. "Deze kans pakt Amsterdam met beide handen aan. Dat er specialistische jeugdhulp beschikbaar komt in het speciaal onderwijs, is een grote stap voorwaarts."
In Amsterdam gaan zo'n 6000 kinderen naar het speciaal onderwijs, van wie er 4000 al jeugdhulp krijgen. De vijftien miljoen euro komen ter beschikking via een openbare aanbesteding.
Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.
Verder in het nieuws
-
Binnenkort neemt iepensneeuw stad weer over: 'Net confetti'
De tienduizenden iepen die onze stad rijk zijn staan in bloei. En dat betekent dat de bomen binnenkort hun zaadjes werpen. Een wervelwind aan iepencentjes maakt zich dan meester van de stad. -
Amsterdammer start campagne voor doodziek broertje
Toen de leukemie voor de tweede keer ongenadig terugkwam bij zijn broertje besloot Amsterdammer Jeena van der Heul (34) samen met zijn andere broers een social media campagne op te zetten in de zoektocht naar een geschikte stamceldonor. -
Agente gewond na aanrijding op Sarphatistraat
Een politieagente is donderdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding tussen haar dienstvoertuig en een personenauto. -
Carlien Blok is nieuwe directeur Hortus Amsterdam
Carlien Blok start per 15 mei als directeur van de Hortus Amsterdam. Zij volgt Taeke Kuipers op. -
Kleinste politiebureau van het land is weer open
Het kleinste politiebureau van Nederland is sinds donderdagmiddag weer open voor bezoekers. De voormalige politiepost in het dorp Sloten maakt een doorstart als informatiepunt voor toeristen.
-
RAI wil aan- en afvoer materiaal onder de grond brengen
RAI Amsterdam wil de komende jaren de aan- en afvoer van spullen onder de grond krijgen. De hallen van het complex aan het Europaplein moeten daartoe in de toekomst via tunnels ondergronds met elkaar worden verbonden. -
18 jaar cel voor 'Noffel' F. voor mislukte moordaanslag in Diemen
De rechtbank heeft Naoufal 'Noffel' F. (37) dinsdagmiddag veroordeeld tot 18 jaar cel voor het van afstand aansturen van de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R. -
Minder vrouwen geconfronteerd met intimidatie op straat
Het aantal Amsterdamse vrouwen dat te maken heeft gehad met straatintimidatie is in 2017 licht gedaald ten opzichte van 2016, maar nog altijd heeft 53% te maken met intimidatie, waarvan 14% ernstig.