Volledig scherm
Burgemeester Van der Laan © anp

Amsterdam wil aso's uit koopwoningen kunnen zetten

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat de ergste treiteraars in extreme gevallen ook uit hun koopwoning gezet kunnen worden. Hij overlegt hierover met het Rijk, schrijft hij in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. De wet biedt nu onvoldoende mogelijkheden om treiteraars uit een eigen woning te halen.

De hoofdstad is sinds twee jaar bezig inwoners aan te pakken die veel overlast veroorzaken en anderen in hun buurt herhaaldelijk treiteren, bedreigen en intimideren. De ergste treiteraars worden gedwongen te verhuizen naar een wooncontainer. Inmiddels zijn zes locaties gevonden in Amsterdam voor het plaatsen van deze containers, op geïsoleerde plekken op enige afstand van woonbuurten.

Het staat nog niet vast dat op deze locaties daadwerkelijk wooncontainers komen, maar de gemeente wil dat ze in urgente gevallen snel beschikbaar zijn. Mocht het nodig zijn, dan wordt begonnen in de stadsdelen Zuid en West met één containerwoning.

Treiterzaken
Amsterdam kreeg het afgelopen jaar 59 signalen van potentiële treiterzaken. Daarvan bleek in negen gevallen daadwerkelijk sprake te zijn van langdurige, aanhoudende pesterijen. In het eerste jaar van de aanpak in 2013 kreeg de gemeente veel meer potentiële treiterzaken binnen: liefst 153. Mogelijk lagen toen al veel treiterzaken op de plank. De meeste dossiers worden gesloten doordat de treiteraar zijn gedrag aanpast.

In 2013 moest een treitergezin uit Amsterdam-Noord onder dwang verhuizen naar een containerwoning op een afgelegen veld bij de snelweg A10. De familie weigerde echter de huur te betalen, waarop het gezin ook de container moest verlaten.

Vereniging Eigen Huis
Bij Vereniging Eigen Huis zorgen de plannen van Van der Laan nog niet voor onrust: ,,Over zaken als onteigening wordt al veel langer nagedacht, dat is niet nieuw. En ik snap ook dat de burgemeester zich daar zorgen over maakt," aldus voorlichter Hans de la Porte tegenover het AD. ,,Het is zijn taak om de leefbaarheid van de buurt in stand te houden. En als er sprake is van onteigening komt dat niet uit het niets: vaak heeft de huiseigenaar dan al een flink verleden met justitie. Vervolgens kan de rechter op basis van een politiedossier een beslissing nemen."