Amsterdam wil minder categorale vmbo's, havo's en gymnasia
Middelbare scholen in de stad gaan weer breed worden. Het tijdperk van categorale vmbo's, havo's en gymnasia komt voorzichtig ten einde. En scholen trekken bij elkaar in.
Een stoelendans van gebouwen en scholen staan het voortgezet onderwijs de komende jaren te wachten. Waar de afgelopen decennia vooral scholen met slechts één niveau zijn gemaakt (de categorale scholen) komt er nu een beweging terug naar brede schoolgemeenschappen en lycea. Dat staat in de Onderwijsagenda van het Osvo, de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs.
Met 80 scholen is het aanbod in de stad enorm. Maar het is ook scheef. Elk jaar worden leerlingen via het matching- en lotingssysteem uitgeloot voor een stuk of 17 populaire scholen, terwijl andere hun leerlingenaantal zien krimpen. Daarbij zien schoolbesturen dat de segregatie toeneemt en dat kinderen niet dezelfde kansen krijgen.
Schoolbesturen zien dat de segregatie toeneemt en dat kinderen niet dezelfde kansen krijgen
Brede scholengemeenschap
De gemeente en osvo zien een antwoord in het aanmoedigen van de schaarser geworden brede scholengemeenschap, waar leerlingen van alle niveaus elkaar tegenkomen en waar een kind met een mavo-advies makkelijker naar de havo kan. Zo gaan het Bredero Beroepscollege (vmbo), De nieuwe Havo en de Vox-klassen bij elkaar in een nieuw gebouw aan de Buiksloterweg in Noord en trekt het Reinaert (mavo) in bij havo-vwoschool Comenius Lyceum.
Opvallend genoeg was het Bredero Lyceum in Noord tot 2016 al een brede school. Alle niveaus werden uit elkaar getrokken en gaan nu weer gedeeltelijk samen verder.
Toename leerlingen
De maatregelen zijn ook nodig omdat het aantal middelbare schoolleerlingen volgens prognoses van gemeentelijk bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek tot 2023 nog toeneemt, maar daarna met 1,6 procent daalt. Ook zijn er minder vmbo-leerlingen terwijl het aantal kinderen met een havo-vwoadvies stijgt.
Veel scholen kampten met lege lokalen
Om de overcapaciteit op vmbo-scholen aan te pakken en het nijpende tekort aan technische vakkrachten tegen te gaan presenteerden de Amsterdamse schoolbesturen deze maand al het plan een vmbo-techniekcampus op te zetten.
Lege lokalen
Veel scholen kampten ook met lege lokalen. Zo krijgt het ir. Lely Lyceum in Zuidoost, dat in een gebouw zit met 800 leerlingen, maar ruimte heeft voor meer dan 1000, waarschijnlijk een basisschool in het pand.
Door de nu voorgestelde verhuizingen en verplaatsingen kan de gemeente in de toekomst met 15.000 vierkante meter minder onderwijsgebouwen toe. Dat komt neer op een besparing van 25 miljoen euro.
De gemeente en het Osvo benadrukken dat dit nog maar het begin is.
De grootste veranderingen, vanaf 2020:
- Het Bredero Beroepscollege, De Nieuwe Havo en de VOXklassen komen bij elkaar in een nieuw gebouw aan de Buiksloterweg in Noord
- Het Montessori Lyceum krijgt een tweede gebouw in de Sluisbuurt, waardoor de school in Zuid kleiner kan worden. De dependance op de van Ostadestraat sluit.
- Mavo Het Reinaert komt bij havo-vwoschool Comeniuslyceum in het gebouw
- Al bekend: Cartesius 2 gaat in het gebouw van IJburg 2, en IJburg 2 gaat bij IJburg 1 in het pand
- Damstede Lyceum krijgt Damstede 2, een school voor 0 tot 18 jaar.
- Vrije school Geert Groote College onderzoekt of er een 0-15 vrije school in Noord kan komen
- Het Iedersland College in West komt in het pand van Spring High. Die laatste gaat dan naar het Mundus College, mits dat pand verbouwd wordt.
- Spinoza20first krijgt een gebouw in het Bajeskwartier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Amsterdamse bedrijven en instellingen roepen op tot vrije dag Keti Koti met hashtag
Moet 1 juli, de dag van de afschaffing van de Nederlandse slavernij, een nationale feestdag worden? Ja, vindt een groeiend aantal Amsterdamse organisaties en bedrijven. Zij sluiten zich aan bij de hashtag #1julivrij en geven hun personeel komende vrijdag vrij. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Update
A10 na chaotische ochtend weer file-vrij
Op dinsdagochtend stond een groot deel van de A10 vast. Rijkswaterstaat meldt dat meerdere verkeersongevallen ervoor zorgden dat het verkeer op de Ring een lange tijd stil heeft gestaan. De file van 25 kilometer leidde tot vertraging van een uur, maar inmiddels rijdt het weer. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Nieuws
Woning in Noord gesloten na vondst vuurwapens en drugs
Op 22 mei trof de politie bij een inval in een woning in de Malvastraat drie vuurwapens, munitie, een geluiddemper en een grote hoeveelheid drugs aan. De woning is hierop gesloten. -
Drie verdachten in gesprek met Halsema na bedreigingen wegens Ajaxhuldiging
De drie verdachten die zijn aangehouden voor doodsbedreigingen tegen burgemeester Femke Halsema worden voorlopig niet verder vervolgd. Wel zullen ‘mediationgesprekken’ worden gevoerd. -
Nieuws
Oostenrijk geeft 400.000 euro aan Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam
Oostenrijk gaat de komende jaren in totaal 400.000 euro schenken aan het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Het is de bedoeling dat het geld bijdraagt aan educatieve projecten die antisemitisme tegengaan.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam