Drs. P. In januari zag ik hem nog in de openbare bibliotheek van Amsterdam. Hij zong daar mee met iemand die daar in de hal de "openbare" piano bespeelde. De meeste voorbijgangers viel het niet op dat er iets bijzonders aan de hand was. Ik maakte er met mijn IPhone dit filmpje van.

Posted by Dennis Hilgers on zondag 14 juni 2015

Amsterdammer filmt één van laatste optredens van Drs. P

De Amsterdamse cameraman Dennis Hilgers heeft misschien wel een van de laatste optredens van de dit weekeinde overleden Drs. P op de gevoelige plaat vastgelegd. Dat gebeurde in januari van dit jaar in de Openbare Bibliotheek in de hoofdstad.

Quote

Je ziet een gebogen oude man in een rolstoel. Hij zong vrij zacht, maar ik herkende zijn karakteris­tie­ke stemgeluid meteen

Cameraman Dennis Hilgers

Op de korte video van Hilgers is te zien hoe Heinz Polzer, zoals Drs. P eigenlijk heette, zachtjes het lied Gezusters Karamazov zingt. Daarbij maakt de taalkunstenaar de nodige handgebaren om zijn gezang kracht bij te zetten.
 
Pianist
Volgens Hilgers, die met zijn vriendin en zoontje in de bieb was, zong de 95-jarige Drs. P mee met 'iemand' die in de hal op een piano zat te spelen. Het viel de cameraman op dat de muzikant veel liedjes van het repertoire van P kende. Uit een andere video blijkt dat het zou gaan om de pianist Ringo Maurer.

In totaal duurde het hele 'optreden' volgens de toeschouwer zo'n drie kwartier. Omdat Hilgers besefte dat het toch wel heel bijzonder was wat zich in de bibliotheek afspeelde, haalde hij op een gegeven moment toch even zijn telefoon te voorschijn om een klein stukje van het optreden vast te leggen. ,,Ik voelde me ongemakkelijk, je bent toch stiekem iemand aan het filmen."

Facebook
Zanger en tekstdichter Heinz Polzer overleed zaterdag in Amsterdam. Hij trad vanaf begin jaren 50 als Drs. P op in theaters, cafés en bij studentenverenigingen. Bij het grote publiek werd Drs. P vooral bekend door zijn liedjes als Veerpont (,,Heen en weer''), Dodenrit (,,Trojka hier, trojka daar''), De zusters Karamazov en Het Trapportaal.

Toen Hilgers zondag hoorde van het overlijden van de taalvirtuoos plaatste hij de video alsnog op Facebook.

Weinig toeschouwers
Volgens de cameraman hadden de meeste mensen in de bibliotheek niet eens in de gaten wie er zat te zingen. P had maar een handvol toeschouwers. ,,Ik had hem jaren geleden al eens gefilmd voor een item in Nova, daarom herkende ik hem meteen als drs. P." Dat de meeste voorbijgangers dat niet in de gaten hadden, vindt Hilgers niet zo gek. ,,Je ziet een gebogen oude man in een rolstoel. Hij zong vrij zacht, maar ik herkende zijn karakteristieke stemgeluid meteen."

De cameraman was er getuige van dat P nog met volle teugen genoot van zijn optreden. ,,Elke keer als een lied voorbij was zei hij: 'Fantastisch!', op een manier zoals hij dat kon zeggen. Hij vond het geweldig."