Volledig scherm
PREMIUM
Sporen van de iepenspintkever onder de bast van een iep. De kever geldt als een van de voornaamste verspreiders van de schimmel © Shutterstock

Amsterdamse aanpak iepenziekte werpt vruchten af

Iepen zijn taaie bomen, ideaal voor de stad. Maar eenmaal aangetast door de iepziekte gaat de boom binnen een week dood. In Amsterdam lijken ze de ziekte onder controle te hebben.

"De systematische aanplant van bomen langs de grachten was in de zestiende eeuw uniek in de wereld," ­doceert bomenconsulent Hans Kaljee, fietsend langs de Amstel. "Bomen stonden voorheen in binnentuinen of hofjes, niet in de publieke ruimte."

Aanvankelijk werden er vooral lindes geplant, maar omdat de iep beter bestand is tegen het ­leven in een drukke stad op moerasgrond, heeft deze soort zich een prominente plaats verworven in Amsterdam. Een kwart van het totale ­bomenbestand van de stad bestaat uit  iepen. Deze gracieuze boomsoort is een ware overlever. Kaljee: "Parkeerschade, wortelkap of strooizout? De iep doorstaat bijna alles."

Broccoliboom
Met zestig verschillende soorten iepen is ­Amsterdam ook een grote proeftuin. Vanaf 1800 werd vooral de klassieke Hollandse iep aangeplant, een monumentale boom met afhangende, fijnvertakte takken, bekend van de schilderijen van de grachten. Volgens experts is deze 'broccoliboom' nog steeds de mooiste iepensoort. Langs de Amstel, tegenover Carré staan er nog twee.