Amsterdamse agenten slaan filmende getuige

UpdateDe politie in Amsterdam is gisteren flink tekeer gegaan bij een arrestatie op de Lijnbaansgracht. Een omstander die filmde hoe een aantal agenten bovenop een verdachte was gesprongen, werd behoorlijk gehinderd in zijn filmen.

Op internet verscheen een filmpje waarop te zien is hoe een paar agenten een 44-jarige man met veel moeite probeerden aan te houden. Ook is te zien hoe een van de agenten de filmer wegduwde en sommeerde op te houden met filmen.

Reactie politie
De politie in Amsterdam treft naar eigen zeggen geen blaam bij het wegduwen van een omstander die een arrestatie probeerde te filmen.

Deze omstander stond volgens de politie zeer dicht op de agenten en bemoeide zich verbaal met hun werkzaamheden. Hij nam geen gepaste afstand waardoor hij de werkzaamheden van de agenten bemoeilijkte, aldus de Amsterdamse politie woensdag.

Openbare ruimte
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam liet vorige maand nadrukkelijk weten dat iedereen in de openbare ruimte filmopnames mag maken. Hij schreef dat naar aanleiding van een incident eerder dit jaar bij het Centraal Station in Amsterdam. Een agent verzocht een omstander te stoppen met het filmen van een hardhandige arrestatie van een fietser die de regels overtrad.