Amsterdamse brandweer in de problemen door ziekteverzuim: flexwerkers en vrijwilligers ingezet
NieuwsDe Amsterdamse brandweer kampt met een hoog ziekteverzuim. Vrijwilligers en externe flexwerkers moeten deze zomer de tekorten oplossen. De ‘verrotte’ cultuur blijft een van de belangrijkste oorzaken van de vele zieken.
Het is passen en meten bij de brandweer om het rooster in de zomermaanden te vullen. Veel brandweerlieden zitten ziek thuis en omdat iedereen in de zomerperiode recht heeft op vakantie, lukt het niet om met het reguliere personeel genoeg mensen op de kazernes te krijgen – en uit te laten rukken bij brand of andere calamiteiten.
Het ziekteverzuim bij de brandweer fluctueert sinds 2016 flink bij de brandweer. Toenmalige brandweercommandant Leen Schaap probeerde met harde en drastische maatregelen de ‘verrotte cultuur’ van racisme, seksisme en machtsmisbruik binnen het korps te doorbreken. Veel brandweerlieden verzetten zich tegen de nieuwe strenge regels en mogelijke bezuinigingen, maar het lukte Schaap wel om in 2018 het ziekteverzuim van 7 naar 6 procent te brengen.
De grote stijging van thuiszitters kwam toen oud-legerofficier Tijs van Lieshout in 2019 werd aangetrokken als nieuwe commandant. Hij wilde de organisatie moderniseren, flexibiliseren en het vertrouwen tussen de brandweerleiding en het korps herstellen. Drie jaar later is het de vraag in hoeverre dit is gelukt. Het ziekteverzuim is sinds zijn aanstelling flink omhoog gegaan, zo erkende Van Lieshout afgelopen januari, toen het op 17 procent lag. Ter vergelijking: het landelijke gemiddelde ligt rond de 5 procent. Inmiddels is het bij de Amsterdamse brandweer iets beter en ligt het op 12 procent.
Is de stad veilig?
Om de tekorten in de zomer op te lossen neemt brandweer Amsterdam-Amstelland verschillende maatregelen. Er worden vrijwilligers ingezet, externe brandweerlieden ingehuurd en kantoorpersoneel met de juiste papieren gaat de kazernes in. Ook wordt personeel gevraagd om over te werken. Dit gaat in tegen de Arbeidstijdenwet, maar daar mag voor korte tijd van afgeweken worden, mits er ‘goede redenen’ voor zijn. Volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het om een ‘zo beperkt mogelijke overschrijding’.
De maatregelen gelden van 16 juli tot 28 augustus en kosten de brandweer maximaal 140.000 euro.
Met de inzet van veel ongebonden brandweerlieden is het de vraag of de veiligheid van de stad gewaarborgd is. De flexwerkers zullen minder goed op elkaar ingespeeld zijn en als ook zij uitvallen bestaat er een kans dat kazernes leeg blijven. Volgens een woordvoerder is hiervan geen sprake: alle voertuigen zullen deze zomermaanden ‘gewoon’ in dienst blijven.
Een andere noodmaatregel wordt ook onderzocht: minder personeel op Anton, de kazerne in de Bijlmer. In plaats van acht man op een blus- en ladderwagen wil de brandweer kijken of het bij personeelstekorten mogelijk is met zes man te rijden. Volgens de woordvoerder zal dit deze zomer echter niet gebeuren – het gaat vooralsnog alleen om een onderzoek.
Suïcides
Van Lieshout zegt dat de Amsterdamse brandweer inmiddels begeleidingsprogramma’s heeft opgezet zodat verzuim wordt voorkomen en uitgevallen werknemers met mentale problemen kunnen herstellen. De brandweer is ook bezig meer personeel op te leiden om de tekorten definitief weg te werken. Dat gaat om twaalf personen per halfjaar. De nieuwe aanwas moet ook voor een cultuuromslag zorgen, zodat voor pestgedrag, seksisme en racisme geen ruimte meer is.
De kans is reëel dat veel thuiszittende brandweerlieden die onderdeel waren van die ‘oude cultuur’ niet meer terugkeren op de kazernes. Een kwart van de thuiszitters kampt namelijk met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Vaak gaat het om mannen van in de veertig of vijftig die tijdens hun loopbaan geen psychologische hulp kregen voor het leed dat ze zagen – denk aan kinderen die gereanimeerd moeten worden en soms ook overlijden.
PTSS in combinatie met de giftige cultuur heeft in Amsterdam mede geleid tot verschillende gevallen van zelfdoding bij de brandweer: vijf mannen pleegden in de afgelopen tien jaar suïcide. In Rotterdam waren dat er twee en in Den Haag één. Van Lieshout zei in mei dat hij geen garanties kan geven dat deze negatieve trend snel omkeert. “Een suïcide kan morgen gebeuren. En overmorgen weer.”
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan anoniem, bel naar 113 of 0800-0113 of chat via 113.nl.
Correctie
In een eerdere versie van dit artikel stond dat het ziekteverzuim onder Leen Schaap omhoog schoot. Dat is niet het geval en gebeurde pas bij na de aanstelling van Tijs van Lieshout.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Vrouw aangehouden voor mishandelen personeel aan boord vliegtuig
De Marechaussee heeft woensdagochtend een vrouw aangehouden die aan boord van een vliegtuig op Schiphol de crewleden mishandelde. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Amsterdam wereldstad
Geef mij maar Amsterdam: dit zijn de mooiste liedjes over onze stad
Zeg tegen een willekeurige Amsterdammer de woorden ‘geef mij maar Amsterdam’ en hij zal je antwoorden dat de stad mooier is dan Parijs. Ook grote internationale artiesten als Coldplay en The Beatles bezongen de hoofdstad. Wat zijn de mooiste liedjes over Amsterdam – en waarom? -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.
-
PREMIUM
Vijf zelfmoorden in tien jaar bij één brandweerkorps: ‘Het is onze eigen schuld’
De Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout maakt zich ernstige zorgen over het hoge aantal zelfmoorden bij het korps, vooral onder de oudere generatie die uitsluitend op adrenaline lijkt te lopen. De hand gaat in eigen boezem: ‘Wij hebben zorgplicht. Deze jongens hebben zichzelf niet gemaakt.’ -
Nieuws
Schoten gelost na vechtpartij in Zuidoost
Na een vechtpartij tussen twee mannen zijn zondagavond schoten gelost aan de Grubbehoeve in de Bijlmer. Niemand werd daarbij geraakt. -
Halsema: fouten gemaakt bij onderzoek naar zelfmoord van brandweerman
Burgemeester Femke Halsema erkent dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de zelfmoord van een Amsterdamse brandweerman eind 2019. De gemeente had contact moeten houden met de weduwe en haar moeten betrekken bij het onafhankelijke onderzoek.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam