Volledig scherm
Stella Zonneveld © Dingena Mol

Amsterdamse huisartsen bezorgd om plannen jeugdzorg

Amsterdamse huisartsen willen ook volgend jaar eenvoudig verwijzen naar de kinderpsychiater. Ze protesteren tegen een plan van de gemeente dat doorverwijzing dreigt te bemoeilijken.

"Als ik een kind zie dat meteen psychische hulp nodig heeft, moet ik direct kunnen verwijzen," zegt huisarts Stella Zonneveld.

De voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam bekritiseert al meer dan een half jaar de nieuwe gemeentelijke plannen voor de Amsterdamse jeugdzorg. Vanaf januari moet de werkwijze intreden.

In die methode wordt de verwijzing voor een huisarts bij ingewikkelde problemen van een kind moeilijker, omdat de huisarts een zogenoemd perspectiefplan moet opstellen. "Dat kan tijd kosten," aldus Zonneveld. Soms is die tijd er niet.

Zo'n perspectiefplan is een doortimmerd plan van aanpak. Hoe lang en intensief moet het kind worden geholpen? Hoe zien ouders en kind dat zelf? Wat is het beoogde behandelresultaat?

Volledig scherm
Stella Zonneveld, voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam: 'Er moet meteen een specialist naar kijken.' © Dingena Mol

Zonneveld is niet tegen zo'n perspectiefplan, maar ze voelt er niets voor deze taak bij de huisarts te leggen. Ze trekt een parallel met de somatische zorg.

"Als ik iemand met een ernstige longkwaal zie, stuur ik zo'n patiënt direct naar een longarts, met een fatsoenlijke verwijsbrief waarin ook de context aan bod komt. Voor kinderen met mentale problemen wil ik dezelfde werkwijze hanteren; er moet meteen een specialist naar kijken. Die maakt vervolgens een behandelplan, na een uitgebreider gesprek."

Nobele uitgangspunten
Met de nieuwe werkwijze wil de gemeente effectievere en betere jeugdzorg. Daartoe wordt niet alleen naar de psychologische problemen van een kind gekeken, maar ook naar de sociale. Zijn er schulden in het gezin? Hoe is het met huisvesting? 

Ook maakt de gemeente één hulpaanbieder verantwoordelijk, om te voorkomen dat hulpverleners naar elkaar wijzen.

Het zijn nobele, goed te begrijpen uitgangspunten, maar er is voor de gemeente ook een financiële component. De Ouder- en Kindteams krijgen een grotere rol in de nieuwe werkwijze. Die teams zijn goedkoper dan de specialistische hulp van kinderpsychiaters en jeugdpsychologen die aan jeugdinstellingen zijn verbonden.
Geld is een probleem in de jeugdzorg.

Quote

Huisartsen verwijzen 3 op de 10 kinderen die in behande­ling zijn bij de specialis­ti­sche jeugdzorg

Alle Nederlandse gemeenten zijn stevig geknot door de rijksoverheid. Sinds de jeugdzorg in 2015 van de zorgverzekeraars is overgeheveld naar gemeenten, daalde het jaarbudget met ten minste 15 procent. 

Daarom riep Amsterdam in 2015 net als andere gemeenten de preventieve, minder complexe en goedkopere jeugdhulp in het leven: het Ouder- en Kindteam.

Oplossing
Huisartsen verwijzen 3 op de 10 kinderen die in behandeling zijn bij de specialistische jeugdzorg. Huisarts Zonneveld wil ook in januari eenvoudig en zonder inmenging van de gemeente kunnen blijven verwijzen. 

Van de zomer dreigden de huisartsen zich uit het gesprek met de gemeente terug te trekken, maar nu zitten de partijen weer aan tafel. "Ik heb begrip voor het standpunt van de huis­artsen," aldus wethouder Simone Kukenheim (Jeugd). "Directe doorverwijzing staat buiten kijf." 

Zonneveld zegt goede hoop te hebben dat de partijen eruit komen. "Maar er staat nog niets zwart op wit." 

De oplossing in het geschil is waarschijnlijk dat de specialistische jeugdhulpverleners -­kinderpsychiaters en jeugdpsychologen - het perspectiefplan maken en contact zoeken met de Ouder- en Kindteams.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.