Amsterdamse scholen overwegen schoolweek van vier dagen vanwege lerarentekort
De sluiting van zestien basisscholen in Amsterdam is geen incident. Amsterdamse scholen overwegen een vierdaagse schoolweek in te voeren vanwege het lerarentekort. Dat meldt Het Parool.
Gisteren kwamen schoolbesturen en directeuren bij elkaar om te bespreken welke structurele maatregelen ze kunnen nemen om te voorkomen dat klassen naar huis moeten vanwege het docentengebrek. De besproken maatregelen zijn een vierdaagse schoolweek, onbevoegden voor de klas of grotere groepen.
,,We zullen echt maatregelen moeten nemen,” zegt Herbert de Bruijne van Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam, de koepel van schoolbesturen. ,,De urgentie is enorm.”
Enorme impact
Deze week kwam naar buiten dat zestien basisscholen in Nieuw-West een week dichtgaan. Eerder sloot een school in Zuidoost helemaal de deuren. Reden is het lerarentekort.
Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) toonde begrip voor de ‘verschrikkelijke en onwenselijke’ maatregel in Nieuw-West, omdat Amsterdam kampt met een enorm tekort aan docenten: bijna driehonderd vacatures zijn onvervuld. Moorman spreekt van een ‘onderwijscrisis’.
In een ingezonden stuk in Het Parool schrijft ze vrijdag dat ze zich zorgen maakt dat ‘dit nog maar het begin is’.
Nog meer sluitingen zijn niet ondenkbaar, zei ze deze week tegen de raad. Arnold Jonk, bestuurder van koepel Samen tussen Amstel en IJ, met twintig basisscholen, onderschrijft dit. ,,We houden het niet vol en moeten echt nadenken wat we kunnen doen.”
Een jaar geleden noemden schoolbesturen een vierdaagse schoolweek nog niet aan de orde, maar de maatregel ligt nu, als een van de varianten, wel op tafel. Het zou een enorme impact hebben op docenten, leerlingen en ouders. In Zaanstad schafte een school de vierdaagse week af na protesten van ouders. ,,Het is nogal een maatregel, ja,” zegt Jonk, ,,maar kijk eens wat er aan de hand is in de stad.”
Werkdruk verlichten
Als scholen overgaan op vier dagen les, kan het gebeuren dat scholieren de vijfde dag thuisblijven, maar dat hoeft niet, zegt Jonk. Maatschappelijke organisaties kunnen wellicht inspringen. Docenten gebruiken die vijfde dag dan om lessen voor te bereiden, na te kijken of administratief werk te verrichten. ,,Dat doen ze nu op de randen van de dag,” zegt Jonk. ,,Op deze manier verlichten we de werkdruk.”
Andere opties zijn grotere groepen, waarbij docenten hulp krijgen van onderwijsassistenten of beginnende leraren die nog niet bevoegd zijn.
De inzet van onbevoegden is sowieso een van de scenario’s die worden besproken. Minister Arie Slob heeft al gezegd dat scholen niet direct de inspectie op hun dak krijgen als ze onbevoegden voor de klas zetten.
Een kortere onderwijsweek voeren scholen heus niet zomaar in, maar de gesprekken zijn zeker niet vrijblijvend, zegt Jonk. ,,Ik heb het hartstikke druk en denk pas over dingen na als ik serieus ben.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zij-instromers van bedrijfsleven lossen lerarentekort basisonderwijs op
-
Nieuws
Politie deelt beelden van drie relschoppers rond WK-duels Marokko
De politie heeft herkenbare beelden gedeeld van drie verdachten die betrokken waren bij de ongeregeldheden op het Amsterdamse Mercatorplein, rond de WK-wedstrijden van het Marokkaanse elftal van vorig jaar. -
PREMIUM84
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Zij-instromer Thijs kreeg te horen: ‘Zo doen we dat normaal niet, meester’
Het is vandaag de Dag van de Leraar. Duizend zogeheten zij-instromers zijn afgelopen weken begonnen aan hun opleiding tot meester of juf. Wat beweegt hen om het onderwijs in te stappen? En hoe bevalt het voor de klas? ,,Het is alsof je met 130 kilometer per uur uit een auto wordt gegooid.’’ -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent KLM
Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages ‘de werkelijkheid geweld aandoet’. VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.Haarlemmermeer -
Noodopvang asielzoekers in Assen wordt 'wachtkamer' voor aanmeldcentrum Ter Apel
De crisisnoodopvang voor asielzoekers in de Expo Hal in Assen gaat dicht. In plaats daarvan wordt het gebouw een ‘wachtkamer’. Als het aanmeldcentrum in Ter Apel vol zit, kunnen nieuwe asielzoekers drie tot vijf dagen in de Drentse hoofdstad terecht voordat ze worden geregistreerd. Na de registratie gaan ze naar een andere opvang.Amstelveen