Volledig scherm
Tot nu toe werd aangenomen dat de Sicherheitsdienst gericht op zoek was naar Joodse onderduikers en dat de mensen in het Achterhuis zijn verraden. © anp

Anne Frank mogelijk toch niet verraden

Onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt nieuw licht op de arrestatie van Anne en zeven andere onderduikers in het Achterhuis in Amsterdam. De stichting heeft de resultaten van het onderzoek vanavond bekendgemaakt.

In het onderzoek stond de vraag centraal op grond van welke informatie de Duitsers het pand aan de Prinsengracht binnenvielen, waarin Anne Frank en de zeven andere onderduikers zich schuilhielden. Tot nu toe werd aangenomen dat de Sicherheitsdienst gericht op zoek was naar Joodse onderduikers en dat de mensen in het Achterhuis waren verraden.

Volgens het onderzoek bevat het verhaal voor een geval van 'alledaags' verraad verschillende opmerkelijkheden. Er zouden andere redenen kunnen zijn geweest waarom de Duitsers hun inval deden.

Vanuit het huis in de Prinsengracht 263 werd namelijk tegelijkertijd ook illegale arbeid verricht en in voedselbonnen gehandeld.

Met die ontdekking biedt het onderzoek een nieuw scenario: mogelijk doorzocht de Sicherheitsdienst het pand vanwege de illegale arbeid en bonnenfraude en kwamen de agenten hierbij per toeval op het spoor van Anne Frank en de zeven andere onderduikers. 

De onderzoeksresultaten sluiten verraad echter niet uit. ,,Het onderzoek weerlegt de mogelijkheid van verraad niet, maar laat zien dat ook andere scenario's in ogenschouw genomen moeten worden", licht Algemeen directeur Anne Frank Stichting Ronald Leopold toe. ,,Hopelijk zien ook andere onderzoekers reden om nieuwe sporen te volgen."

Een halfjaar na de inval stierf Anne, vijftien jaar oud, in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het dagboek dat ze in haar onderduiktijd had geschreven, werd later in vele talen vertaald en wereldberoemd.