Volledig scherm
De teksten uit de dagboeken van Anne Frank mogen worden gekopieerd en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek © anp

Anne Frank Stichting mocht dagboeken kopiëren

De Amsterdamse Anne Frank Stichting deed niets verkeerd toen ze teksten uit de originele dagboeken kopieerde voor wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

De rechter reageert met de uitspraak op het verzoek van het Anne Frank Fonds uit Basel om het kopiëren en publiceren van de dagboeken te verbieden. Dat fonds heeft de auteursrechten van alle werken van Anne Frank.

De Anne Frank Stichting maakte zich in de optiek van de Zwitserse organisatie schuldig aan inbreuk op dat auteursrecht door de teksten te kopiëren, maar de rechter oordeelde anders.

Vrijheid van wetenschap
Volgens de rechter gaat in dit geval het recht op vrijheid van wetenschap voor het auteursrecht. ,,Het fonds lijkt zich de zeggenschap toe te eigenen over welk onderzoek zou mogen plaatsvinden en dat is geen recht dat door het auteursrecht wordt beschermd'', aldus de rechtbank.

De Anne Frank Stichting had de boeken in bruikleen van het NIOD en was aanvankelijk van plan om ook een integrale editie te publiceren. Dat plan is van de baan, omdat er in 1987 nog een editie is verschenen met daarin niet eerder gepubliceerde teksten. Daardoor rust er nog auteursrecht op de teksten tot 2037 en kan er niet publiekelijk worden gepubliceerd.