Volledig scherm
De bewuste uitgaven

Antifascisten eisen inbeslagname Mein Kampf

De AFVN-Bond van Antifascisten eist inbeslagname van een door Adolf Hitler gesigneerd exemplaar van Mein Kampf dat sinds gisteren in de omstreden Amsterdamse Totalitarian Art Gallery ligt, van galeriehouder Michiel van Eyck. Ook eist de bond sluiting van de galerie.

Volledig scherm
De rode bewaarcassette met glimmend hakenkruis
Volledig scherm
Galeriehouder Michiel van Eyck

De AFVN zegt aangifte te doen en heeft hierover al contact gehad met de politie. De politie liet weten dat er nog geen aangifte is gedaan. ,,Het is bij ons bekend dat ze het er niet mee eens zijn dat het boek in de winkel ligt'', aldus een woordvoerster.

De AFVN liet weten het boek zelf in beslag te zullen nemen als de politie het niet doet. De politie zei desgevraagd dat de bond het boek niet in beslag kan nemen. ,,Als ze het boek wegnemen, is het gewoon diefstal'', aldus de woordvoerster.

Erfenis
Van Eyck kocht het zeer zeldzame exemplaar uit een erfenis, vertelde hij aan Het Parool. Niet alleen is het boek voorzien van zilverbeslag, het bevat ook een handgeschreven boodschap van nazileider Adolf Hitler, de schrijver van de autobiografie. Deze gaf het boek rond kerst 1939 aan Rudolf Jordan, een regionale leider van de NSDAP.

Vorig jaar liep een rechtszaak tegen Van Eyck wegens de verkoop van een exemplaar van Mein Kampf. De galeriehouder werd toen vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging hiertegen in beroep. Deze zaak moet nog dienen. Het OM wacht dit hoger beroep eerst af, zei een woordvoerder van het OM vandaag.

Amsterdamse familie
Van Eyck wil het gesigneerde exemplaar alleen tentoonstellen en niet verkopen. Volgens hem is het een zeldzame uitgave. Het boek zou afkomstig zijn uit een erfenis en was waarschijnlijk tientallen jaren in bezit van een Amsterdamse familie, die het aan Van Eyck verkocht.