Volledig scherm
© Artis

Artis-lieveling Mumba stierf aan dodelijk olifantenvirus

Het olifantenjong Mumba (4) in Artis is overleden aan het herpesvirus EEHV. Dat blijkt na onderzoek van haar bloed en organen in een Brits laboratorium. Begin deze week kreeg dierenarts Martine van Zijll Langhout van de Amsterdamse dierentuin de resultaten binnen, die uitwezen dat deze voor olifanten zo gevaarlijke aandoening de doodsoorzaak was.

Volledig scherm
© ANP
Quote

Ochtends was Mumba opeens sloom,'s middags was ze dood. Heel heftig

Martine van Zijll Langhout
Volledig scherm
© ANP

Mumba's plotselinge overlijden dompelde Artis eind vorig jaar in diepe rouw. Niemand had het drama zien aankomen, zegt ze. ,,We hielden rekening met het herpesvirus, omdat dit de meest voorkomende doodsoorzaak is bij jonge olifanten. 's Ochtends was Mumba opeens sloom, 's middags was ze dood. Heel heftig.''

Een autopsie bij de afdeling pathologie van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht verschafte echter geen duidelijkheid. ,,In Engeland hebben specialisten op dit gebied zich hierover gebogen, en bleek het virus in enorme hoeveelheden in de orgaanmonsters van Mumba te zitten. Dit wijst erop dat herpes de doodsoorzaak was.''

Overigens staat de dood van de Amsterdamse publiekslieveling niet op zich. Het herpesvirus hield vorig jaar flink huis in Europese dierentuinen, met slachtoffers in onder andere Frankrijk en Engeland. Volgens stamboekhouder Martin van Wees is EEHV zelfs een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van de Aziatische olifanten in gevangenschap.

Onderzoek
Veterinair adviseur Willem Schaftenaar, oud-dierenarts van Diergaarde Blijdorp, stelt dat van alle sterfgevallen onder jonge olifanten in gevangenschap 60 à 70 procent wordt veroorzaakt door herpes. Pas na een congres in Rotterdam in 2011 is de diagnostiek professioneler geworden en zijn er wereldwijd meer laboratoria opgezet.

Op 20 mei is er in Blijdorp opnieuw een groot congres waarop herpes bij olifanten centraal staat. Deskundigen uit Europa en Amerika zullen in de Rotterdamse dierentuin bijeen komen om de strijd tegen dit virus beter te coördineren. ,,In veel landen wordt onderzoek gedaan, vaak naar aanleiding van één acute situatie. Ik wil dat beter afstemmen,'' stelt Schaftenaar.

Het doel is om meer zicht te krijgen op de werking van het virus én een vaccin te ontwikkelen. Voor Mumba komt deze mogelijke oplossing helaas te laat. ,,Maar het is goed dat nu definitief vaststaat waaraan ze is overleden,'' aldus dierenarts Van Zijll Langhout.