Artsen MC Slotervaart hekelen directie
De medische staf van MC Slotervaart - voorheen het Slotervaartziekenhuis - vreest een faillissement door de tekortschietende aanpak van de directie.
Delen per e-mail
Dit staat in een vertrouwelijke brandbrief van de artsen aan de raad van bestuur, in bezit van Het Parool en NRC. Daarin zegt het bestuur van de medische staf 'geen vertrouwen [te hebben] in de manier waarop de RvB [Raad van Bestuur - red.] de huidige situatie managet'.
Ook is 'het vertrouwen verloren in de intenties van de aandeelhouders van ons ziekenhuis'. De brief dateert van 8 mei. Inmiddels is een bemiddelaar ingeschakeld om beide partijen weer nader tot elkaar te brengen.
Het Slotervaart worstelt met concurrentie van omringende ziekenhuizen. Het uit 1975 daterende ziekenhuispand kampt met achterstallig onderhoud en moet voor liefst 10 tot 15 miljoen worden vertimmerd.
Sluiting
Begin juni was het ziekenhuis vier dagen lang feitelijk gesloten, blijkt uit onderzoek van Het Parool en NRC, doordat de klimaatbeheersing in de operatiekamers het begaf. Alle zeven operatiekamers en de spoedeisende hulp waren buiten bedrijf. Vorig jaar zijn de operatiekamers onder druk van de zorginspectie juist ingrijpend vernieuwd.
De directie meldde de uitzonderlijke situatie bij de andere Amsterdamse ziekenhuizen, ambulancedienst en regionale Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie, maar gaf er geen ruchtbaarheid aan richting het publiek, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de zorgverzekeraar.
Er was geen meldplicht richting de inspectie, bevestigt een woordvoerder. 'Wel worden we door zorginstellingen graag op de hoogte gehouden van ingrijpende gebeurtenissen.'
Wij denken dat de huidige aanpak van de raad van bestuur zal leiden tot faillissement
Volgens de raad van bestuur duidt de sluiting niet op een verslechtering, maar een verbetering van de zorg. Toen verkeerde 'luchtwaarden' werden gemeten, greep de leiding in, aldus bestuursvoorzitter Willem de Boer.
"Het kan goed dat het vroeger - toen we het niet meetten - ook zo was. We zijn dus stringenter dan voorheen: we meten het, we acteren. De kwaliteit van zorg is beter, we hebben meer grip op ons proces."
Ergernis over salarissen en declaraties
In de brief aan de raad van bestuur schrijft de medische staf 'ernstige zorgen' te hebben over de 'crisissituatie waarin ons ziekenhuis zich bevindt'. Er is een 'zorgwekkende liquiditeitspositie'. 'Wij (..) denken dat de huidige aanpak van de RvB zal leiden tot een faillissement.'
Lees ook: 'MC Slotervaart in financiële problemen' (link)
De artsen klagen dat de directie zich dit voorjaar, in een poging het tij te keren, focuste op de salarissen en declaraties van medici. Het had volgens de medische staf moeten gaan om productiegroei (meer behandelingen van patiënten).
In maart waarschuwde de directie binnenskamers dat als niet nog dit voorjaar een groei van 10 tot 20 procent zou worden gehaald, het ziekenhuis in huidige vorm niet valt te handhaven.
Reorganisatie
De jaarrekening over 2017 is nog altijd niet opgemaakt. Volgens bestuursvoorzitter De Boer heeft het ziekenhuis relatief weinig schuld en hoge solvabiliteit en een 'prima uitgangspositie'. Niettemin wil hij volgende week een principebesluit nemen over een reorganisatie.
De Boer ontkent dat er een conflict is met de medische staf. "Het is wel confronterend dat ook in deze groep boventalligheid kan ontstaan."
Wat is er aan de hand? Weer crisis in het geplaagde MC Slotervaart
Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor doortrekken Noord/Zuidlijn
Het demissionaire kabinet maakt 1,5 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds vrij voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. -
Nieuws
Iconische hagedissen keren terug bij Leidseplein
De bronzen hagedissen op het Kleine-Gartmanplantsoen naast het Leidseplein komen terug. Vrijdag is begonnen om het kunstwerk weer op zijn oude plek te zetten. -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’ -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Kort nieuws Amsterdam
Na het succes afgelopen jaar, keert concertreeks De Amsterdamse Zomer dit jaar terug. In juli, augustus en september zullen Nederlandse artiesten intieme concerten verzorgen in het Olympisch Stadion. Dit jaar zullen onder anderen Nick & Simon, Rolf Sanchez, Snelle, Maan, Tino Martin, Glennis Grace en André Hazes acte de présence geven. Het volledig coronaproof concept werd vorig jaar zomer gelanceerd door Nicolette van Dam, Bas Smit en John Ewbank in samenwerking met eventorganisator 4PM Entertainment.
-
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
Nieuws
Man neergestoken bij Holendrechtplein in Zuidoost
Op dinsdagavond is rond 19.00 uur een man neergestoken op het Holendrechtplein in Amsterdam-Zuidoost. -
Poging tot overval op fastfoodrestaurant in West, klant beroofd
Zaterdagavond hebben twee mannen rond 21.15 uur geprobeerd een fastfoodrestaurant van de keten KFC in de Admiraal Helfrichtstraat in West te overvallen.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam