Volledig scherm
© anp

Asielzoekers Amsterdam verlaten 'Vluchttoren'

De uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep 'Wij Zijn Hier' in Amsterdam staan woensdag opnieuw op straat. Zij moeten een gekraakt kantoorpand aan de Van de Sande Bakhuijzenstraat in Amsterdam-West verlaten. Ze mochten met toestemming van de eigenaar zo'n vijf maanden verblijven in dit pand, dat ze omdoopten tot 'Vluchttoren'. Per 1 oktober is het pand verkocht en wordt het afgebroken.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

De groep van ruim honderd mensen trekt in de middag in een protestoptocht naar het stadhuis van Amsterdam. Daarna lopen ze naar Amsterdam-Noord, waar ze tijdelijk opvang krijgen in een loods van Schram Film Studio's.

Vluchtgemeente 
De vluchtelingen willen geen gebruikmaken van de nachtopvang van de gemeente, de zogeheten bad, bed en brood-voorziening. ,,Daardoor moeten we overdag op straat zwerven, zonder geld en zonder dak boven het hoofd'', zegt de actiegroep. Een andere groep van ongeveer tachtig mensen verblijft sinds juni in een voormalig stadsdeelkantoor in Amsterdam Nieuw-West, de zogeheten 'Vluchtgemeente'.

De asielzoekers uit landen als Somalië, Soedan en Eritrea zwerven al bijna drie jaar door de hoofdstad van pand naar pand. Ze hebben hun intrek genomen in ongeveer twaalf verschillende panden, uiteenlopend van Vluchtkerk tot Vluchtgarage.