Volledig scherm
© anp

Auto's worden het vaakst gestolen in Amsterdam

Amsterdam is de gevaarlijkste stad om je auto te parkeren. Ruim 14 procent van de autodiefstallen heeft plaats in de hoofdstad. Dat blijkt uit onderzoek door leasemaatschappij Alphabet naar autodiefstallen en -schades in ons land.

Na Amsterdam volgt Rotterdam, waar ruim 7 procent van de diefstallen wordt gepleegd. Den Haag staat op nummer drie, met slechts 3 procent. De andere plaatsen in de top 10 van autodiefstal gaan naar Amstelveen (4), Delft (5), Rhoon (6), Zoetermeer (7), Arnhem (8), Rosmalen (9) en Den Bosch (10).

De leasemaatschappij noemt de verschillen tussen Amsterdam en andere plaatsten 'opvallend', maar heeft geen verklaring. De dieven hebben het vooral gemunt op Audi A3, BMW 3, Volkswagen Golf, Volkswagen Polo en BMW 1. Bijna 70 procent van alle gestolen auto's wordt niet teruggevonden. Een jaar eerder was dit nog 81 procent. ,,Veel auto's worden het land uit gereden, waardoor het voor de politie haast onmogelijk is om de autodieven te pakken'', zegt Simon Corsèl van Alphabet.

Krakers

BMW, Audi en Volkswagen zijn ook populair bij autokrakers. BMW gaat aan kop met iets meer dan 20 procent van de inbraakmeldingen. In auto's van KIA en Hyundai wordt het minst ingebroken. Bij zes op de tien kraken wordt een zijruitje ingetikt. Dieven azen vooral op het navigatiesysteem, het stuur en de airbags. De schade kan volgens Alphabet oplopen tot wel 8.000 euro per geval.