Beheerder: ‘Druk op groengebieden rond Amsterdam steeds groter’
Evenementen in de natuur? De druk op de groengebieden rond Amsterdam zal alleen maar toenemen, voorspelt de beheerder.
Mooi en onschuldig waren de kinderjaren van de groengebieden rond Amsterdam. Toen Recreatie Noord-Holland het beheer vijftien jaar geleden overnam van de rijksoverheid, was er geen stikstofprobleem, geen dance festival met bastonen en pillen, geen ecologische toets. De groengebieden waren het domein van wandelaars, fietsers, zwemmers en af en toe een enkele potloodventer, en dat was prima zo.
Anno 2019 staan groene recreatiegebieden als Het Twiske, Amstelland en Spaarnwoude onder grote druk. En die druk zal alleen maar groter worden, rekende directeur Jos Gilliam van Recreatie Noord-Holland donderdagmiddag voor op een symposium ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag. “We moeten rekening houden met een miljoen meer inwoners in de regio. Die mensen willen recreëren.”
Wandelpad met gemalen schelpen
Recreëren op een kwalitatief hoog niveau ook nog. Dat betekent dat een wandelpad met gemalen schelpen niet langer genoeg is, maar dat er ook voorzieningen moeten komen waar toeristen en gezinnen een dag kunnen doorbrengen. De inkomsten van die voorzieningen zijn ook nodig om de groengebieden groen te houden, waarschuwde Gilliam de liefhebbers van rust en stilte: “Zonder voorzieningen geen natuur.”
En dat geldt ook voor de grootschalige en luidruchtige festivals die in de groengebieden worden gehouden. Zij leveren inmiddels een forse bijdrage aan de inkomsten van Recreatie Noord-Holland. Jaarlijks zijn er dertig evenementen met meer dan vijfduizend bezoekers. Daar zitten relatief kalme feesten tussen als de landelijke viering van de Filipijnse onafhankelijkheid, maar ook zeer drukbezochte dance festivals.
Het Twiske
Binnen de gelederen van Recreatie Noord-Holland staan evenementen niet ter discussie, maar daarbuiten neemt de kritiek wel degelijk toe. Zoals momenteel blijkt uit de discussie over het gebruik van Het Twiske. Het voornemen om het populaire festival Welcome to the future uit te breiden met een extra dag en een overnachting, stuit op verzet in de omliggende gemeenten, inclusief de gemeenteraden.
De vraag of natuur en evenementen samengaan, was dan ook het hoofdthema op het symposium in Haarlemmermeer. Recreatie Noord-Holland vindt hartstochtelijk van wel, mogelijk met een sluitende begroting in gedachten. Directeur Gilliam sprak van een vermeende tegenstrijdigheid: “Het koesteren van die tegenstelling staat een oplossing in de weg.”
Een panel met uitgenodigde deskundigen was dezelfde mening toegedaan. Advocaat Martijn Diepenhorst staat organisatoren van evenementen bij. “Ik kom in mijn werk alleen maar procedures en problemen tegen, maar op een festival zie ik heel veel mensen heel veel plezier hebben.” Organisator Ronny Hooch Antink van Mojo: “We voorzien in een serieuze maatschappelijke behoefte.”
Voor de meningsvorming in de zaal was het jammer dat de genodigde sprekers allemaal hun brood verdienen met evenementen. Een enkele kritische vraag kwam uit de zaal. Over de commerciële belangen bij voorbeeld van de organisatoren en de beheerder. Wat wordt er eigenlijk verdiend aan het gebruik van de natuurgebieden? Daarover werden, als altijd, geen concrete mededelingen gedaan.
‘Ideale uitvoerder’
Dat was spijtig, want directeur Gilliam had even eerder de loftrompet gestoken over de nieuwe transparantie van zijn organisatie. “Wij zijn klaar voor de toekomst,” zei hij over de cultuuromslag die Recreatie Noord-Holland onder zijn leiding had gemaakt. Dat de beheerder nu een ‘ideale uitvoerder’ is en ‘honderd procent stuurbaar’, moet het provinciebestuur en de gemeenten als muziek in de oren klinken.
De lofzang was meteen een pitch, want de provincie is als belangrijkste geldschieter niet tevreden over de gang van zaken. Gedeputeerde Jack van der Hoek hield het feestelijk, maar maakte duidelijk dat er een andere wind gaat waaien. Er moet meer geld naar de groengebieden en minder naar de overhead. Ook het huidige bestuursmodel, met zes vergaderende besturen voor zes groengebieden, gaat volgend jaar op de schop.
Geen uitbreiding van de festivals, geen overnachtingen en meer aandacht voor de natuur. De gemeenteraad van Landsmeer heeft donderdag paal en perk gesteld aan de ontwikkeling van Het Twiske. Een overgrote meerderheid van de raad schaarde zich achter een voorstel van D66 en GroenLinks. Alleen de VVD stemde tegen.
Eerder deze week nam de raad van Oostzaan een vergelijkbaar standpunt in. Ook in deze gemeente wordt kritisch gekeken naar de plannen van Recreatie Noord-Holland om van het groengebied een park te maken voor de ‘beleving van het metropolitaan landschap’, zoals Het Twiske in een verkenning wordt omschreven.
Beide gemeenten herkennen in de plannen vooral de behoefte van Amsterdam om de drukte in de hoofdstad aan te pakken. Een uitbreiding van Het Twiske met attracties en evenementen voor toeristen en dagjesmensen zal ten koste gaan van de natuur, is de vrees. Een deel van Het Twiske behoort tot het Natura2000-netwerk.
Het beheer van Het Twiske is in handen van Recreatie Noord-Holland, maar het bestuur wordt gevormd door de provincie en een vijftal gemeenten die samen ook betalen voor het beheer. Amsterdam en Zaanstad komen begin volgend jaar met een standpunt over de toekomstvisie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amsterdam doet met andere steden dringend beroep op minister De Jonge: ‘Wooncrisis moet geen bouwcrisis worden’
De vijf grootste steden willen dat het Rijk de portemonnee trekt om te voorkomen dat de woningbouw stilvalt. Gevreesd wordt dat er naast een wooncrisis ook een bouwcrisis uitbreekt. -
Vorig jaar verhuisden er 39.285 mensen naar Amsterdam
Amsterdam kreeg er door verhuizingen vorig jaar 39.285 nieuwe inwoners bij. Dat is gelijk aan 4,4 procent van het aantal inwoners van de gemeente. Dit blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Landsmeer unaniem tegen overnachtingen en uitbreiding festival Twiske
Het festival Welcome to the Future, dat ieder jaar in het Twiske wordt georganiseerd, wordt niet uitgebreid. De organisatie wil graag van één naar twee festivaldagen inclusief overnachtingen in het natuurgebied, maar de gemeenteraad van Landsmeer stemde unaniem tegen deze plannen.
-
indebuurt.nl
Mysterie opgelost: wat doen al die nonnen op zaterdagnacht in de binnenstad?
Stel: je komt met je dronken kop terug van uitgaan en loopt opeens een non tegen het lijf. Wat doet die hier? In Amsterdam zie je zelden nonnen! Behalve op zaterdag 18 maart. Tussen 00.00 en 4.00 uur struinen tientallen nonnen door de binnenstad. Als hangjongeren staan ze voor de Amsterdam Dungeons. Waarom? Je leest het hier!Amsterdam -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Reportage
Verzet tegen meer festivals in Twiske: ‘Opeens noemen ze het een park’
Actiegroepen verzetten zich tegen uitbreiding van de festivals in Het Twiske. Vooral de plannen voor een camping vallen slecht. ‘Het is een natuurgebied.’
In samenwerking met indebuurt Amsterdam