Bestuurder met 2000 lachgaspatronen: wél schuldig, invloed lachgas onzeker

Een 28-jarige man die in 2016 in Noord een verkeersongeval heeft veroorzaakt, is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. Bijzonder: de man had tweeduizend lachgaspatronen in zijn auto.

Volledig scherm
© ANP XTRA

De rechter diende te bepalen of de bestuurder onder invloed van lachgas was toen het ongeval plaatsvond. Het oordeel: het lachgasgebruik valt niet te bewijzen. Wel is de man schuldig bevonden aan het ongeluk, waarbij het slachtoffer een bekkenfractuur en een breuk in de oogkas opliep.

Het ongeval vond plaats op 3 februari 2016 op de G.T. Ketjenweg in Noord. Rond 17.00 uur werd een fietser aangereden door een automobilist. Volgens de politie maakte de bestuurder na de arrestatie een verdwaasde indruk. In de auto werden tweeduizend lachgaspatronen aangetroffen.

Maar, zo oordeelt de rechtbank, het effect van lachgas houdt hooguit enkele minuten aan. Ook kan het gebruik niet met bloedonderzoek worden vastgesteld. Dat de bestuurder een verwarde indruk maakte, kan volgens de rechter allerlei redenen hebben. Bovendien kwam hij nog tot het verhoor op 5 februari, twee dagen na het ongeluk, verward over – veel langer dan lachgas effect heeft.