Betrokkenheid liquidaties ontkend: ‘Moorden plegen is niet mijn vak’
De Amsterdamse criminelen Iliass K. en Gökhan C. moesten zich woensdag voor de rechter verantwoorden voor hun vermeende rol bij een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.
Intriges uit de Amsterdamse onderwereld die inmiddels al bijna tien jaar teruggaan. Daar draait het om in het liquidatieproces dat woensdag van start ging in de zwaarbewaakte rechtbank op Schiphol. De eerste zaak die behandeld werd was die van de moord op Alexander ‘Alekki’ Gillis.
Gillis werd in de vroege ochtend van 20 februari 2014 geliquideerd in Zaandam. Een schutter nam hem, toen hij in zijn auto stapte om naar zijn werk te gaan, onder vuur. “Wat ben je aan het doen,” schreeuwde het slachtoffer nadat hij voor de eerste keer geraakt was. Vervolgens viel hij uit zijn auto op de grond. Na het eerste salvo weigerde het pistoolmitrailleur van de schutter, die pakte daarop een pistool en schoot Gillis van dichtbij met twee kogels door het hoofd.
De rechtbank stond stil bij het motief van de moord.
Die lag in twee mislukte aanslagen op de, inmiddels geliquideerde crimineel Gwenette Martha. In december 2013 had iemand geprobeerd hem dood te schieten in Amsterdam-Zuid. Doordat het wapen van de schutter weigerde, overleefde Martha die aanslag. Ook een andere moordpoging, waarbij er een bom in een stoel van de auto van Martha was geplaatst, mislukte.
Na deze twee mislukte moordpogingen werd er binnen de groep van Martha gezegd dat Alexander Gillis mogelijk informatie zou hebben gelekt naar de vijanden van Martha. Vanaf dat moment leefde Gillis in geleende tijd.
Hartstilstand
Iliass K. en Gökhan C. worden door het Openbaar Ministerie verdacht van betrokkenheid bij de moord op Gillis. Zij zouden dit hebben gedaan in opdracht van een neef van Gwenette Martha, die aanvankelijk ook werd vervolgd in de zaak maar vorig jaar aan een hartstilstand in een gevangenis in Spanje overleed.
Beide verdachten ontkennen bij de moord betrokken te zijn geweest. De rechter hield de twee mannen een hele reeks berichten voor die ze verstuurd zouden hebben met PGP-telefoons. Die communicatie zou verband houden met de moord op Gillis. Het toestel waarvan de 33-jarige Iliass K. gebruik zou hebben gemaakt, stond bij anderen opgeslagen als ‘Lip’ of ‘Lomba’. Getuigen hebben verklaard dat dit de bijnaam is van K. Dat bij een geldtransactie zijn echte naam en geboortedatum verstuurd werden met het PGP-toestel ziet justitie ook als een belangrijke aanwijzing dat K. de gebruiker van het toestel was.
Handel in wapens
De 34-jarige Gökhan C. erkende dat hij in het verleden ‘meerdere’ PGP-toestellen had gehad omdat hij in de wapenhandel zat. “Handel in wapens doe je niet via de whatsapp.” Betrokken bij liquidaties was hij niet. “Moorden plegen is niet mijn vak. Dat is niet mijn ding. Ik bepaal niet of mensen doodgaan of leven.”
Justitie gaat ervan uit dat Massod Amin Hosseini de schutter is geweest die Alexander Gillis heeft doodgeschoten. Hij zou de schutter zijn geweest bij de moord op Stefan Regalo Eggermont. Omdat hij niet het beoogde doelwit was, werd Massod Amin Hosseini vervolgens uit de weg geruimd. De moordzaken op Stefan Regalo Eggermont en Massod Amin Hosseini worden komende weken behandeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
indebuurt.nl
Graven, ontdekken en meer: dit kun je doen tijdens de Nationale Archeologiedagen in Amsterdam
-
‘Delano G., vermeende aanslagpleger Peter R. de Vries, werd pas op dag zelf ingehuurd’
Delano G. (23), de vermoedelijke uitvoerder van de moordaanslag op Peter R. de Vries, is pas de ochtend zelf aangesteld nadat een andere verdachte afhaakte. Dat meldt EenVandaag.Amsterdam -
Nieuws
Evenementenbeleid in Amsterdam gaat op de schop: meer ruimte voor nieuwe festivals en diverser aanbod
Met aanpassingen in het evenementenbeleid wil wethouder Touria Meliani (Cultuur) ervoor zorgen dat nieuwkomers meer kans maken op een plek op de festivalkalender en dat het aanbod beter ‘aansluit bij de behoeften van alle Amsterdammers’. Het nieuwe beleid moet in 2026 van kracht worden. -
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
indebuurt.nl
7 x in deze Amsterdamse kroegen heb je een eigen biertap aan tafel (of wijn)
Een lekker avondje kroegen is altijd een goed idee. Maar lang wachten bij de bar, daar zit niemand op te wachten. Er zijn in Amsterdam ook een aantal kroegen waar je nooit op je bier (of wijn) hoeft te wachten omdat je zelf je eigen drankje tapt met je eigen tap. Leuk date-idee!
-
Milieuvergunning cacaofabriek Koog aan de Zaan ‘te zwak’ volgens rechtbank: ‘Past in patroon’
Koog aan de Zaan -
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.