Volledig scherm
Wanneer de beveiligers precies gaan staken, is nog niet bekend © ANP

Beveiligers Schiphol leggen deze week al werk neer

Beveiligers op Schiphol leggen al deze week een keer kortstondig het werk neer. Dat maakte vakbond FNV dinsdag bekend. Wanneer de werkonderbreking precies wordt gehouden, is nog niet bekend.

Quote

Kwaliteit en veiligheid kosten nu eenmaal geld. Het is maar waar je de prioriteit legt

Tanja Schrijver, FNV Beveiliging

De beveiligers vinden de werkdruk te hoog en willen dat hun werkgevers en het luchthavenbedrijf daar maatregelen tegen nemen. Afgelopen weekeinde liep een ultimatum af, waarna FNV acties aankondigde.

Werkdruk
Over de statijden en de aanpak van de werkdruk zegt Schiphol de aanbevelingen van het Sociaal Fonds in de beveiligingsbranche af te willen wachten. ,,Dat is precies waarvan we vooraf al hebben gezegd dat we dat niet meer willen'', zegt Tanja Schrijver van FNV Beveiliging. ,,We wachten al meer dan 6 jaar. Het is nu tijd voor concrete maatregelen. Die maatregelen kosten geld en de inzet van meer mensen. Kwaliteit en veiligheid kosten nu eenmaal  geld. Het is maar waar je de prioriteit legt.''

Hinder
FNV Beveiliging kiest naar eigen zeggen voor een actieaanpak die recht doet aan de uitgangspunten: een signaal afgeven aan de directies, zo min mogelijk hinder voor de reiziger en geen extra risico's als het gaat om de veiligheid. De acties zullen worden opgevoerd 'naarmate het langer duurt eer Schiphol en de beveiligingsbedrijven komen met een bevredigend antwoord'. De beveiligers kiezen hoogstwaarschijnlijk voor een flyeractie.

Schiphol vindt de acties 'volstrekt prematuur'. Ze ondermijnen het tot dusver constructieve overleg tussen de beveiligingsbedrijven, vakbonden en het luchthavenbedrijf, aldus een verklaring.