Bewoners Gouden Bocht dreigen gemeente met rechtszaak vanwege vuilnis
Bewoners van de Gouden Bocht in de Herengracht, vertegenwoordigd door mr. Oscar Hammerstein, dreigen de gemeente voor de rechter te slepen als die de straat niet schoner maakt.
Delen per e-mail
Dat staat in een dagvaarding van de Vereniging Bewoners van de Gouden Bocht, die de advocaat namens hen naar wethouder Laurens Ivens (reiniging) heeft gestuurd.
Volgens Hammerstein, die kantoor houdt aan dit meest prestigieuze deel van de grachtengordel, doet de stad te weinig om de openbare ruimte in de buurt netjes te houden. ‘De gemeente schiet ernstig en verwijtbaar tekort in één van haar kerntaken, namelijk het schoonhouden van de stad in het belang van de volksgezondheid de veiligheid en de economie’, schrijft Hammerstein in de dagvaarding. Voor 15 december wil hij verbeteringen zien van de gemeente, anders dreigt hij een juridische procedure te beginnen.
‘Verwende VVD'ers’
Hammerstein beweert ook dat de gemeente de vele afvalmeldingen van bewoners in het gebied bewust negeert. Hij heeft gehoord dat: ‘de verwende VVD’ers die daar wonen niet moeten verwachten dat zij op hun wenken worden bediend’, schrijft Hammerstein in de dagvaarding. Bewijs voor deze bewering, of de namen van ambtenaren die dit zeggen, wil Hammerstein niet geven. Volgens de advocaat heeft een anonieme bron dit verklaard en zal hij de verklaring van deze klokkenluider gebruiken in een eventuele rechtszaak.
De gemeente weerspreekt er bij het opvolgen van de meldingen uitzonderingen gemaakt voor specifieke delen van de gracht, of groepjes bewoners. “Wanneer er een melding wordt gemaakt over afval dan wordt dat, voor zover mogelijk, dezelfde dag, of de daaropvolgende dag opgepakt. Dat beleid geldt voor het hele Centrum,” aldus een zegsvrouw.
Opengepikt
Dat bewoners, voornamelijk uit de binnenstad, klagen over rondslingerend afval en verkeerd aangeboden huisvuil, is niet nieuw. Waarschijnlijk is het hier rommeliger omdat er in dit deel van de stad nog altijd twee keer per week huisvuilzakken langs de kant van de weg moeten worden geplaatst. Die worden vaak opengepikt door meeuwen, of op verkeerde dagen buiten gezet, waardoor het vuil zich over de straat verspreidt.
Stadsdeel Centrum heeft beloofd dat er waar mogelijk ondergrondse vuilniscontainers worden neergezet in de grachtengordel, zoals in de rest van de stad. In de binnenstad duurt de uitrol hiervan langer omdat de plaatsing vaak gecombineerd wordt met een herinrichting, of met het herstel van de kades en bruggen. Ook is er in sommige delen van de binnenstad te weinig ruimte voor de containers.
Ludieke acties
Het is niet de eerste keer dat Hammerstein met ludieke acties de aandacht trekt. Eerder riep hij op om rondzwervend of verkeerd aangeboden afval te dumpen bij de Stopera, ook plaatste hij in 2017 op diverse afvalbergen vlaggetjes met het logo van D66, toentertijd de grootste partij van de stad. “In Zuidoost is het heel schoon, ook in West is het keurig, maar hier komen ze maar één keer per week langs om te vegen. Het is ongelofelijk.”
In 2019 dreigde hij met een kort geding toen de gemeente enkele blauwe bouwhekken in de Gouden Bocht had geplaatst, te lang naar de smaak van Hammerstein.
In de Gouden Bocht nabij het kantoor van Hammerstein stond volgens rijkenblad Quote eerder dit jaar het duurste grachtenpand van de stad te koop, het voormalige hoofdkantoor van modemerk Viktor & Rolf, dat 14 miljoen euro moest opbrengen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
21
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Drie mannen in Noord tegen boom aangereden
Drie jongemannen zijn donderdagavond rond 20.45 uur aan de Noorderbreedte in Noord tegen een boom aan gereden. -
Meer dan zestig relschoppers Museumplein voor rechter
Meer dan zestig verdachten van de rellen in januari op het Amsterdamse Museumplein zijn door het Openbaar Ministerie opgeroepen voor de rechter te verschijnen. -
Vorige week bijna 20 procent meer positieve tests in Amsterdam
Er zijn vorige week, 15 tot en met 21 februari, 18 procent meer coronabesmettingen geconstateerd in de gemeente én regio Amsterdam. Alleen in stadsdeel Nieuw-West en Amstelveen nam het aantal positieve testen af.
-
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Windmolens in Diemer Vijfhoek en IJmeer van de baan
De gemeente Diemen haalt een streep door de mogelijkheid dat er windmolens komen in het groen van de Diemer Vijfhoek en bij het IJmeer. Daartegen werd fel geprotesteerd, ook al omdat deze locaties dicht bij IJburg liggen. -
Nieuws
App Parkeerwekker in hoger beroep tegen verbod in Amsterdam
De onderneming achter de parkeerapp Parkeerwekker heeft hoger beroep aangetekend tegen het verbod op deze app in Amsterdam. Het bedrijf heeft een spoedappèl aangevraagd bij het gerechtshof.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam