Bewoners Zuidoost vrezen ‘omsingeling’ door windmolens: ‘Hier wonen ook mensen’
ReportageHet bleef lang stil in Zuidoost, maar dit weekend ontbrandt ook hier het protest tegen de Amsterdamse windmolenplannen. De buurgemeenten net over de gemeentegrens doen er nog een schep bovenop.
In Gein 3, een van de dorpse laagbouwbuurtjes van Zuidoost aan de Gaasperplas, zou een windturbine meteen in het oog vallen. “Als je hier staat, zou je hem al zien,” wijst Maarten Vlijmincx zodra hij zijn voordeur achter zich dicht heeft getrokken. En dan ligt zijn huis nog midden in de buurt. “Tot de eerste woningen zit er maar 350 meter tussen.”
In het groen bij drinkwaterzuivering Weesperkarspel aan de Gaasperplas houdt het stadsbestuur twee windturbines voor mogelijk. In Gein 3 wordt gevreesd voor overlast en, door verstoorde slaap, risico’s voor de gezondheid. “Wij krijgen het lawaai, het uitzicht en misschien de slagschaduw,” zegt Vlijmincx.
Protestwandeling
Voor zaterdag heeft hij met andere tegenstanders van de windmolenplannen in Zuidoost een protestwandeling gepland. In een demonstratieve optocht lopen ze langs de ‘zoekgebieden’, de plekken waar het stadsbestuur gaat zoeken naar locaties voor windenergie. Zo hopen ze meer Bijlmerbewoners te alarmeren. In Zuidoost bleef het tot dusver stil, zelfs toen op IJburg en in Noord al luidkeels werd geprotesteerd tegen de mogelijke komst van windturbines.
In Driemond, aan de andere kant van het zoekgebied Weesperkarspel, wordt de windmolendiscussie met argusogen gevolgd. “We vrezen dat een keuze voor dit gebied voor het stadsbestuur de weg van de minste weerstand is,” zegt Mathijs Petri. “Op de kaart zie je groen en dan denk je: daar kunnen wel wat windmolens. Maar hier wonen ook mensen.”
Gemeenten zoeken randen op
Vanuit Driemond en Gein komt de gevoelde windmolendreiging uit meerdere hoeken. Net over de gemeentegrens met Amsterdam heeft de gemeente De Ronde Venen het groen van het Geingebied bestempeld als geschikt voor windturbines. Vanuit Driemond bekeken komen daar de zoekgebieden in het Diemerbos en de Diemerscheg nog bij. Daar kijken zowel Amsterdam als Diemen op hun eigen grondgebied uit naar locaties voor windmolens.
Petri vreest dat zijn dorp straks wordt ‘omsingeld’ door windturbines. “Uit welke richting de wind ook waait, we zitten straks altijd met overlast.”
“Alle gemeenten kiezen voor zoekgebieden zo ver mogelijk van hun centrum. Dat is de pech van Driemond, dat het in de periferie van drie gemeenten ligt.” Nog een geluk voor Driemond dat het naburige Weesp zijn windmolenplannen op een laag pitje heeft gezet. Petri: “Een geluk bij een ongeluk.”
Aan de westkant van Zuidoost speelt dezelfde opeenstapeling van windmolenplannen. Ook daar sluiten de Amsterdamse zoekgebieden naadloos aan bij de plekken die De Ronde Venen en de gemeente Ouder-Amstel geschikt achten voor windenergie. Vooral als je Amsterdam binnenrijdt over de A2 zou het aantal windmolens een stuk hoger kunnen oplopen dan die ene, lagere windturbine die er al staat bij de Ouderkerkerplas.
Versluierde informatie
Jaap Wolff woont hier in een woonark bij het Abcoudermeer. Een extra windmolen op Amsterdams grondgebied bij knooppunt Holendrecht zou hem al een doorn in het oog zijn door de impact op het groen van recreatiegebied De Hoge Dijk. Hij vreest dat dat de gemeenten langs de A2 allemaal een duit in het zakje doen, waardoor de overlast zich opstapelt.
Dat vanuit Zuidoost tot dusver weinig protest is geweest, wijt hij aan de gebrekkige informatie van de gemeente. “Alles was in het Nederlands, terwijl je daarmee in Zuidoost niet iedereen bereikt.” Dat zoekgebieden waren vernoemd naar Weesperkarspel of bedrijventerrein Amstel III werkte versluierend, vindt hij. “Dan denkt Zuidoost: gelukkig, ze komen niet hier.”
De Ronde Venen leek vorig jaar nog een streep te zetten door de mogelijkheid van windmolens in het Geingebied net buiten Zuidoost. Na hoogoplopende protesten en veel media-aandacht keerde de gemeenteraad zich ertegen in een motie en de wethouder legde zich daarbij neer. Maar vorige maand bleek opeens uit ambtelijke stukken dat de gemeente het Geingebied wel degelijk geschikt vindt voor windenergie.
Stelling van Amsterdam
Pas binnenkort besluit De Ronde Venen definitief over de zoekgebieden. Een woordvoerder zegt dat de belofte om geen windturbines te bouwen in het Geingebied nog altijd staat voor zover het gaat om de Stelling van Amsterdam, Unesco-werelderfgoed. Daar is zonne-energie een optie. Buiten het werelderfgoed wil de gemeente niet uitsluiten dat er windturbines komen parallel aan infrastructuur die toch al lijnen trekt door het landschap, zoals de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal.
Het stelt actiegroep Stop Windturbines Geingebied allerminst gerust. “Als we niet oppassen worden Abcoude en het Geingebied één groot windmolenpark,” zegt Arthur Koks van de stichting.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer protest tegen turbines rond Amsterdam: ‘Wij zijn voor windenergie, maar liever op zee’
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
Waardedaling huizen door windmolens in en rond Amsterdam: ‘Het maakt veel uit waar je ze neerzet’
Windmolens te dichtbij de stad neerzetten kost tientallen miljoenen euro’s welvaart, waarschuwen onderzoekers. Zij voorzien dalende huizenprijzen bij veel beoogde windmolenlocaties in Amsterdam. -
indebuurt.nl
Zomer 2023 in Amsterdam: dit is de weersverwachting
De zomer in Amsterdam staat in het teken van ijsjes, zwemmen en terrasjes! En hopelijk ook zon… Of dat het geval is, vertelt Meteoroloog Jaco van Wezel van WeerOnline.
-
PREMIUM
Hoog Brabants gehalte in hockeyfinale: ‘Daar zou je een mooi team mee kunnen vormen’
Amsterdam -
-
-
Botenparade als protest tegen plannen voor windmolens
Met een armada van zo’n vijftig boten protesteren tegenstanders van de windmolenplannen in Amsterdam zaterdag op het IJmeer. Het botenprotest keerde zich in het bijzonder tegen de mogelijkheid van windturbines rond IJburg. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?