Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Bijna half miljoen 'spookburgers' in Nederland

Update427.304 Nederlanders zijn onvindbaar. Ze gelden als 'spookburgers'. Dat meldt RTL Nieuws dinsdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het gaat onder meer om mensen die verhuizen naar het buitenland, maar dat niet doorgeven aan hun oude gemeente. Anderen gebruiken het om fraude te plegen of belastingen te ontduiken. In 2012 kwamen er 32.000 Nederlandse spookburgers bij. De groep kost Nederland jaarlijks minstens 100 miljoen euro.

Voor de Belastingdienst zijn veel spookburgers onvindbaar en dat terwijl ze van het UWV nog wel een uitkering ontvangen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft vorig jaar maatregelen genomen zodat gemeenten de gegevens van het UWV naast hun eigen administratie kunnen leggen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn spookburgers jarenlang niet goed geregistreerd. 'Waar vroeger mensen na vertrek toch op hun oude adres ingeschreven bleven staan, wordt dat nu eerder ontdekt door actief adresonderzoek en huisbezoek. De grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen daar veel aan.'

In absolute aantallen zijn er het meeste spookburgers in Amsterdam. In 2012 waren dat er volgens het CBS meer dan 85.000.