Boa’s krijgen over een jaar korte wapenstok in Centrum: ‘Zo kunnen ze zich beter beschermen’
Amsterdam wil buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) in het centrum een korte wapenstok geven vanwege de agressie en geweld tegen hen. Aan het plan is een lange discussie voorafgegaan; de boa’s dringen al lang aan op een dergelijk wapen om hun taak, zoals het handhaven van het alcoholverbod, beter te kunnen uitoefenen.
Buitengewoon opsporingsambtenaren moeten zich met een korte wapenstok veiliger voelen en zichzelf beter kunnen beschermen in gevaarlijke situaties. De keuze om deze in te voeren is gemaakt vanuit goed werkgeverschap, stellen burgemeester Femke Halsema en wethouder Hester van Buren (Personeel).
De maatregel zal alleen voor boa’s in Centrum gelden, aangezien zij vaker te maken krijgen met agressieve situaties, bijvoorbeeld bij de handhaving van het alcoholverbod of bij de bestrijding van overlast in het Wallengebied. Als het rijk de aanvraag goedkeurt, kan de wapenstok naar alle waarschijnlijkheid eind volgend jaar worden ingevoerd.
Ook handboeien bij de uitrusting
De komende periode zullen boa’s opgeleid worden om de wapenstok correct te gebruiken. Na twee jaar volgt een evaluatie waarna besloten wordt of de korte wapenstok definitief wordt ingevoerd voor boa’s. ‘Daarmee wordt voor een afgebakende periode, in een afgebakend gebied een afgebakende groep boa’s uitgerust met de korte wapenstok,’ schrijven Halsema en Van Buren dinsdag aan de gemeenteraad.
Amsterdam gaat in Den Haag een officiële aanvraag doen, maar dat lijkt niet meer dan een formaliteit. In juni kondigde VVD-minister Dilan Yeşilgöz (Veiligheid en Justitie) een wetswijziging aan. Onder meer steden als Den Bosch en Zoetermeer deden toen snel een aanvraag. Met de wijziging kunnen boa’s voortaan worden uitgerust met een korte wapenstok en handboeien, als deze boa’s zich in potentieel gevaarlijke situaties begeven.
Amsterdam deed toen geen aanvraag, maar zegt nu een scherper beeld te hebben gekregen van de situatie in de binnenstad. “De urgentie is groot,” aldus een woordvoerder, “en daarom nu de aanvraag. De behandeling van de aanvraag kost namelijk ook tijd.”
Uit recente cijfers van het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR) blijkt de omvang van de gevaarlijke situaties in het centrum. Het aantal meldingen van agressie en geweld dit jaar tegen boa’s ligt op 222, bijna net zo hoog als in de andere zes stadsdelen bij elkaar opgesteld (259). Halsema en Van Buren schrijven dat het team speciale interventies ook vaak in Centrum moest ingrijpen, waaruit opgemaakt kan worden dat boa’s hier relatief vaak worden blootgesteld aan agressie en geweld.
Agressie
Vorig jaar gingen ook al twintig Amsterdamse boa’s op pad met een korte wapenstok als onderdeel van een pilot. De wapenstok werd veertig keer gebruikt. Meestal (24 keer) om mee te dreigen, 16 keer werd met de stok geslagen. In twee gevallen daarvan oordeelde een toezichthouder dat er onvoldoende is aangetoond dat ‘niet op een andere, minder ingrijpende manier het doel kon worden bereikt’, zo bleek uit een evaluatie in mei.
Amsterdams onderzoeksbureau OIS ondervroeg boa’s ook over verbale of fysieke agressie of geweld tijdens hun werk. Het merendeel geeft aan hiermee te maken hebben gehad en boa’s zeggen dat zij zich veiliger zullen voelen door een korte wapenstok en dat het tot de-escalatie zal leiden.
Vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boa Bond pleitten al langer voor de wapenstok bij boa’s, zeker toen de agressie toenam toen zij de coronamaatregelen moesten handhaven.
De afgelopen jaren hebben boa’s veel gedemonstreerd, ook in Amsterdam. Vakbondsvoorzitter Ruud Kuin stelde tijdens een demonstratie dat een wapenstok slechts een eerste stap zou vormen. “Een wapenstok is handig voor het uiteendrijven van grote groepen, maar ook pepperspray is nodig, voor mensen die flippen.”
Vraagtekens
Overigens is niet iedereen even enthousiast. In de gemeenteraad zetten GroenLinks, Denk, Bij1 en D66 vraagtekens bij de maatregel. Toen bekend werd gemaakt dat elke gemeente dit zelfstandig kan aanvragen door de wetswijziging, waarschuwde D66-raadslid Rob Hofland dat er ‘geen verkapte gemeentepolitie gecreëerd moet worden’.
Halsema zei vervolgens dat ze voordat ze een nieuw verzoek zou indienen voor de korte wapenstok eerst in gesprek zou gaan met de raad. Maar nu wordt toch een duidelijke eerste stap in werking gezet voordat dit debat er is geweest. Een woordvoerder herhaalt dat voor invoering ‘eerst in gesprek met de raad’ wordt gegaan en ‘het college niet wil vooruitlopen op de uitkomst van dat debat’.
Luister ook naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie over stenengooiers bij rellen rond Eritrees feest in Amstelveen: ‘Nog nooit meegemaakt’
Overal vernielingen, een gewonde agent en 25 arrestaties: dat was de situatie na de hevige rellen rond een Eritrees feest in partycentrum Diamant aan de Touwslagerij in Amstelveen, in de nacht van 29 op 30 oktober. De politie toont beelden van nog eens elf stenengooiers in de hoop deze op te sporen. -
PREMIUMvideo
Boa-vakbonden willen 2500 tot 5000 extra boa's om coronabewijzen te controleren
Er zijn zeker 2500 tot 5000 boa's extra nodig om bezoekers in de horeca vanaf dit weekend effectief te controleren op het bezit van een coronabewijs. Het kabinet moet daar snel extra geld voor uittrekken, stellen boa-vakbonden. -
‘Rooie Ron’, speler in de IRT-affaire, op 60-jarige leeftijd overleden
De in Amsterdamse opgegroeide crimineel Ronald de Jong, ook bekend als ‘Rooie Ron’, is donderdag overleden op 60-jarige leeftijd. Hij was al geruime tijd ziek, zo heeft zijn familie gemeld aan het ANP. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
update/video
Maat vol bij boa’s: in meerdere steden acties op 26 mei en 1 juni
De maat is vol bij de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) na het geweldincident in IJmuiden. De vakbonden zijn woedend. De boa’s krijgen maar niet een wapenstok en pepperspray om zichzelf te verdedigen. Ze gaan op 26 mei en 1 juni in meerdere steden actievoeren, waaronder in elk geval Amsterdam en Den Haag. Op 1 juni worden in meerdere steden geen bonnen uitgeschreven, zoals nu al in Rotterdam gebeurt.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Film met Ernst Daniël Smid over leven met Parkinson: 'Ik vind het nog steeds kut, maar ik zal het moeten accepteren’
DEN BOSCH/AMSTERDAM - Ernst Daniël Smid vond zichzelf na de diagnose Parkinson lange tijd enorm zielig. Het is ‘nog steeds kut’, maar hé, hij is er nog. De mens, niet alleen de patiënt. Die les maakte in het theater zoveel los dat er nu ook een film is. -
PREMIUM11
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam