Bodemdaling mogelijk zeer schadelijk voor binnenstad
De bodem in grote delen van Nederland zakt meer dan gedacht, blijkt uit een bodemdalingskaart van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG).
Delen per e-mail
Dat kan grote gevolgen hebben voor bestaande- en nieuwbouw in en om Amsterdam. Onder meer door een lange, droge periode zoals afgelopen zomer droogt een veengrond meer uit dan normaal, waardoor bodemdaling sneller intreedt; een onomkeerbaar proces.
En zet die daling door in het huidige tempo dan kan dat weleens heel schadelijk zijn voor het polderlandschap zoals we het kennen, maar ook voor een historische binnenstad zoals die van Amsterdam, zegt onderzoeksleider Ramon Hanssen van de TU Delft.
Funderingen verzakken
Naast de oorzaken van bodemdaling in diepe grond, zoals gaswinning, is nu voor het eerst via een interactieve kaart de bodemdaling van ondiepe grond, zoals veen- en kleigrond, meetbaar op basis van informatie van satellietradars, gps en zwaartekrachtmetingen.
De effecten van de bodemdaling zie je nu al terug, zegt Hanssen. "Oude gebouwen met slechte funderingen kunnen verzakken, in sommige huizen ontstaan scheuren, bruggen sluiten moeilijker en kademuren verzakken. Dat wordt alleen maar erger."
Ontstaat er beweging tussen het huis en de straat, dan kan er spanning op het riool, een gas- of waterleiding ontstaan
Ook nieuwbouwwoningen kunnen last krijgen van de verzakkingen. Niet zozeer de woningen verzakken, "die zijn vaak stabiel en goed onderheid", maar wel de grond er omheen. Denk aan de straat, of de tuin. Het kan dus zomaar zijn dat mensen een trapje moeten plaatsen omdat de grond onder de voordeur veel dieper is komen te liggen.
Spanning op het riool
Het kan ook erger. "Ontstaat er beweging tussen het huis en de straat, dan kan er spanning op het riool, een gas- of waterleiding ontstaan." Bij oude gietijzeren gasleidingen is volgens Hanssen een explosie niet uitgesloten.
De resultaten van de nieuwe meetmogelijkheid laten zien dat nodig moet worden ingegrepen in het waterpeilbeheer, zegt Hanssen. Maar ook oude gietijzeren gasleidingen, die je nog ziet in Amsterdam, moeten volgens hem zo snel mogelijk worden vervangen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
Twee nieuwe cultuurinstellingen in Nieuw-West
In Amsterdam Nieuw-West komen twee nieuwe culturele voorzieningen. In broedplaats De Vlugt op de Burgemeester de Vlugtlaan komen zalen beschikbaar voor bioscoop Oxville Cinema, waar dagelijks een breed filmaanbod te zien zal zijn. -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Oude tijden herleven: de vuilnisboot haalt veilig en snel afval op
Zware vuilniswagens rijden in de binnenstad soms letterlijk de stenen uit de straat. In het Wallengebied loopt nu een proef om afval af te voeren via de grachten. -
De Autoriteit Consument en Markt heeft huurbemiddelaar Amsterdam Housing een boete van 80.000 euro opgelegd, omdat het klanten ten onrechte bemiddelingskosten heeft laten betalen. Bemiddelaars die werken in opdracht van verhuurders, mogen huurders daarvoor geen kosten in rekening brengen. Amsterdam Housing en nog twee andere bedrijven, in Tilburg en in Deventer, deden dat wel. Alle drie zijn daarvoor beboet. De bedrijven brachten huurders tussen de 150 en ruim 400 euro in rekening.
-
Tassenontwerper Hester van Eeghen overleden
Tassenontwerper Hester van Eeghen is donderdag op 62-jarige leeftijd overleden. Dat is vrijdag bekendgemaakt via haar gelijknamige winkel in Amsterdam. -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen. -
Update
Vaccinatiegraad vooral in Nieuw-West zorgelijk laag
Het percentage kinderen dat gevaccineerd is tegen ziektes zoals meningokokken, HPV en mazelen in de gemeente Amsterdam is te klein. Met name in Nieuw-West worden veel te weinig kinderen ingeënt. De gemeente zet een offensief in.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam