Boerenprotest wil in december naar Amsterdam

Op 13 december willen boeren naar Amsterdam komen om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De organisatie boerencomité Agractie en de gemeente bevestigen hierover in gesprek te zijn.

Volledig scherm
Boerenprotest tegen het stikstofbesluit op de A12 in oktober. © ANP

De actiegroep zegt in ‘vergevorderd’ gesprek met de gemeente te zijn over het boerenprotest. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt weliswaar ‘in gesprek’ te zijn, maar geeft ook aan dat er ‘nog niks vaststaat’.

De organisatie van Agractie wil dat boeren en burgers in de hoofdstad in gesprek gaan. Boeren moeten hun persoonlijke verhaal vertellen, waarin de impact van de stikstofproblematiek centraal staat. De burgers, met name Amsterdammers, moeten op hun beurt vragen kunnen stellen. 

Waar het boerenprotest eventueel moet plaatsvinden, is nog niet bekend. Wel maakt Agractie duidelijk dat boeren niet massaal met tractoren naar Amsterdam moeten komen. “Gezien de kwaliteit van de bruggen, en de breedte van de straatjes in het centrum, kunnen we niet met z’n allen met de tractor komen. Laten we daar respect voor hebben.”

Openbare orde

Eerdere demonstraties liepen uit in ongeregeldheden. Zo waren er grote files door twee demonstraties in Den Haag, en werd in Groningen geweld gebruikt toen de deur van het provinciehuis werd geforceerd. Op de vraag of Amsterdam zich zorgen moet maken over de openbare orde, geeft de woordvoerder van Agractie geen antwoord.