Bouwer afvalscheidingsmachine AEB legt voor miljoenen beslag bij gemeente
De bouwers van de afvalscheidingsmachine van AEB hebben voor miljoenen euro’s beslag gelegd bij de gemeente Amsterdam. Het noodlijdende afvalbedrijf heeft een slepend conflict met de bouwers van de slecht presterende machine.
Al sinds de oplevering in 2018 liggen AEB en de bouwers BAM en Banzo met elkaar overhoop over de scheidingsmachine die onder meer plastics, papier en blik uit het huisvuil haalt. De installatie die het huisvuil uit Amsterdam en sommige omliggende gemeenten sorteert, is voor AEB uitgedraaid op een fikse tegenvaller.
Vonnis
Uit een vorige week gepubliceerd vonnis van de Amsterdamse rechtbank blijkt dat AEB het vertikt om de laatste betalingstermijn voor de 29,4 miljoen kostende machine te voldoen. Daarom hebben BAM en Banzo voor het openstaande bedrag van 5,6 miljoen beslag gelegd bij de gemeente Amsterdam.
Amsterdam is niet alleen de enige aandeelhouder van AEB, het is ook de grootste klant van het afvalbedrijf dat vorig jaar in grote financiële problemen kwam.
Uit het vonnis blijkt dat de Raad voor Arbitrage voor de Bouw vorig jaar besliste in het voordeel van de bouwers. Daarmee kwam vast te staan dat de klachten die AEB heeft over het functioneren van de machine niet te wijten zijn aan de bouwers.
AEB wilde nog in hoger beroep bij deze arbitrageraad en weigerde daarom te betalen. Toen de bouwers daarop beslag legden bij de gemeente, stapte AEB naar de rechter. Vergeefs, blijkt nu uit het vonnis.
AEB heeft daarop eieren voor zijn geld gekozen en zijn bank gevraagd garant te staan voor het openstaande bedrag. De bank heeft dat toegezegd, aldus een woordvoerder van AEB. Het afvalbedrijf gaat er daarom vanuit dat het beslag bij de gemeente wordt opgeheven. AEB ziet het hoger beroep in de arbitragezaak met vertrouwen tegemoet, zegt de woordvoerder verder.
AEB moest ook wel met een oplossing komen, zo blijkt uit de uitleg van een woordvoerder van de gemeente. Als gevolg van de beslaglegging mocht de gemeente geen betalingen meer doen aan AEB, dus ook niet voor het afval dat AEB verwerkt in opdracht van de gemeente. Als het beslag wordt opgeheven, lijkt dat probleem uit de wereld. De gemeentewoordvoerder: “AEB blijft het afval gewoon verwerken.”
Aanloopproblemen
Dat de scheidingsmachine ver beneden verwachting presteert, was bekend. Er waren veel aanloopproblemen en een deel van de reststromen uit de machine bleken onverkoopbaar. Papier en bakjes van pet-plastic gingen daardoor alsnog de afvaloven in.
De prestaties gingen langzaam maar zeker wel vooruit. Daarom besloten de wethouders Marieke van Doorninck (Klimaat) en Laurens Ivens (Afval) onlangs dat de scheidingsmachine een grotere rol krijgt in het afvalbeleid. Plastic wordt nu nog gescheiden opgehaald, maar dat gaat volgend jaar veranderen. Bij zogeheten ‘nascheiding’ door een scheidingsmachine wordt niet niet alleen veel meer plastic uit het vuilnis gehaald, de samenstelling is ook constant.
Volgens de wethouders betekent het niet dat Amsterdam voor gescheiden afval helemaal afhankelijk wordt van het worstelende AEB. De gemeente onderstreept dat nascheiding de toekomst heeft en dat er meer afvalbedrijven zijn met zulke machines.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
indebuurt.nl
Mysterie opgelost: wat doen al die nonnen op zaterdagnacht in de binnenstad?
Stel: je komt met je dronken kop terug van uitgaan en loopt opeens een non tegen het lijf. Wat doet die hier? In Amsterdam zie je zelden nonnen! Behalve op zaterdag 18 maart. Tussen 00.00 en 4.00 uur struinen tientallen nonnen door de binnenstad. Als hangjongeren staan ze voor de Amsterdam Dungeons. Waarom? Je leest het hier!Amsterdam -
Verkoop vuilverbranding AEB maanden vertraagd
Vuilverbranding AEB blijft langer in gemeentehanden, omdat het verkoopproces vertraging oploopt.
-
Nieuws
VU onderzoekt invloed Zuidaskantoren en Belastingdienst op haar studie fiscaal recht
De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam gaat de academische onafhankelijkheid onderzoeken van twee specialisaties binnen de masterstudie fiscaal recht. Aanleiding is berichtgeving over mogelijke beïnvloeding van de lesstof en de benoeming van docenten door zes Zuidaskantoren en de Belastingdienst. -
-
-
Nieuws
Bestemmingsplan flitsbezorgers definitief naar raad, voor veel darkstores dreigt sluiting
Het speciale bestemmingsplan van het college voor flitsbezorgers is definitief geworden en naar de gemeenteraad gestuurd. Als die akkoord gaat, wat de verwachting is, zal het voor de gemeente eenvoudiger worden om nog meer darkstores te sluiten. -
Nieuws
Slechts een kwart van alle ov-haltes in de stad is toegankelijk voor mensen met een beperking
Van de 1298 ov-haltes in Amsterdam is slechts 27 procent goed toegankelijk voor personen met een beperking. Het college wil samen met de Vervoerregio Amsterdam investeren om dit percentage flink te verhogen.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam