Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Boze reacties om varken aan het spit bij restaurant

Over een 'Roast' bij de Amsterdamse horecagelegenheid Roest is ophef ontstaan op Facebook. De aankondiging dat er een varken aan het spit gaat viel bij veel mensen niet in goede aarde. Johnny Mosterd van Roest zegt honderden reacties te hebben gekregen op het evenement.

Met de Sunday Roast wil Roest een maandelijks evenement neerzetten. Deze zondag gaat varken Karel aan het spit. Op de facebookpagina van Amsterdam Roest kwamen een hoop reacties binnen. Zo'n twee op de tien reageerders vonden het niet kunnen dat er een varken geroosterd wordt, zegt Mosterd tegen Het Parool.

'Gatver' en 'walgelijk', zeggen sommige reageerders. Mosterd: ,,Iemand beet ons in een privébericht dat hij hoopt dat we net zo geroosterd worden als het varkentje: een verkapte doodsbedreiging." Roest nodigde deze reageerder uit om te komen kijken zondag, maar diegene ging niet op die uitnodiging in.

Roosteren
Roest wil niemand kwetsen met het roosteren van het varken, legt Mosterd uit. ,,Roest staat voor robuust en rauw. Een varken aan het spit is voor sommigen misschien heftig, maar dit is nu eenmaal wat het is. Er is een varken gedood en dat gaan we roosteren. Het is absoluut niet onze bedoeling om mensen te kwetsen. We laten zien wat er gegeten wordt. Ik vind het een heel eerlijke manier van iets presenteren."

Goed leven
Het varken heeft een goed leven gehad, benadrukt Mosterd. Op de facebookpagina legt Roest uit: ,,Dit is Karel, geboren en getogen op een boerderij in de Beemster. Hij heeft veel tijd gespendeerd op het veldje naast de boerderij en is door de boer met liefde behandeld. We hopen dat Karel u goed mag smaken op de Sunday Roast!"

Op Facebook schrijft Roest: ,,Kom zondag lekker langs op de Sunday Roast om te proeven van het varken of om gal te spuwen over de situatie."