Boze supermarkten eisen spoedoverleg over alcoholverbod Wallen
Amsterdamse supermarkten zijn overvallen door het verkoopverbod voor alcohol in het Wallengebied. Brancheorganisatie CBL wil spoedoverleg met burgemeester Halsema. ‘Hiermee los je het drukteprobleem niet op.’
“Wij hebben het pas net doorgekregen,” zegt directeur Marcel Huizing van Dirk van den Broek donderdagmiddag. “Het komt voor ons als verrassing. We kijken nu met het CBL wat dit betekent.” Tot dan wil hij niet inhoudelijk ingaan op het verbod.
Donderdagochtend maakte Halsema in Het Parool bekend dat vanaf donderdag na vier uur ’s middags geen alcohol meer mag worden verkocht in winkels in het Wallengebied.
Daarmee wordt ook de Dirk van den Broek aan de Warmoesstraat getroffen. “Met evenementen heeft de burgemeester dit ook wel eens gedaan,” zegt Huizing. “Daar hebben we ons altijd netjes aan geconformeerd. Maar dit is van een andere orde. We hebben wel begrepen dat er niet meteen wordt gehandhaafd.”
Spoedoverleg
“Ik wil spoedoverleg met de burgemeester,” zegt directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). “Wij zijn onaangenaam verrast door deze maatregel, zowel de inhoud als de snelheid. “Ik heb veel begrip voor de coronamaatregelen. Die maatregelen nemen we ook in overleg met de overheid. Dat is in dit geval niet gebeurd.”
Roorda ziet ook niet de relatie van een verbod op alcohol met de drukte op de Wallen, waar het afgelopen weekend over de hoofden kon worden gelopen. “Het probleem betreft het beheer van dit gebied; het toelaten van de hoeveelheid bezoekers. Een verkoopverbod voor alcohol lost de drukte niet op. En het zorgt er ook niet voor dat iedereen zich aan de 1,5 meterafspraak houdt. Maar hierdoor is de bewoner van de binnenstad niet meer in staat een flesje wijn te halen of een biertje te kopen.”
“Wij zien in verschillende gemeentes dit soort maatregelen opduiken in het kader van corona. Iedereen wijst naar alcohol. Maar alcohol heeft hier niks mee te maken. Je moet naar de bron waar het probleem vandaan komt.”
Horeca mag wel schenken
Dat alcoholgebruik bij grote drukte overlast kan vergroten, wordt volgens Roorda met een verbod evenmin aangepakt. “Als je in het Wallengebied een biertje wil drinken, kan je nog altijd naar de horeca. In het gebied geldt toch al de regel dat je niet op straat mag drinken. Als overlast een probleem is, dan is het dus zaak goed te handhaven. Een verkoopverbod verandert daar niets aan.”
Dat de horeca wél gewoon kan blijven schenken, is voor Roorda geen issue. “Ik ga niet zwartepieten naar de horeca of naar de minisupers. Ons gaat het vooral om de reden voor deze ingreep.”
De ingreep vergroot de problemen voor winkels in het gebied. “Qua omzet is dit niet gunstig,” zegt Roberto Barsoum, mede-eigenaar van de Spar Warmoesstraat. Hij moest de maatregel in de krant lezen. “Ik heb het meteen aan mijn manager doorgestuurd. Het vergroot de omzetproblemen bij mijn winkel. Moet ik nu een rolluik voor mijn alcohol gaan neerzetten?”
Gezamenlijk toezicht
Hij pleit voor veel meer samenwerking tussen gemeente en ondernemers. “We moeten bij elkaar komen, een stappenplan opzetten en toezicht gezamenlijk regelen. Ik snap dat ze de stroom bezoekers in goeie banen wil leiden. In heel Nederland wordt die 1,5 maatregel met voeten getreden. Maar dit gaat het niet oplossen. Je moet meer hosts en handhaving inzetten, mensen aanspreken op hun gedrag. Dat is veel belangrijker, anders gaan we straks weer helemaal op slot.”
Barsoum, vooral actief als horecabaas met zo’n 30 cafés, restaurants en hotels in Amsterdam, verwacht niet dat het verkoopverbod gunstig uitvalt voor de omzet in zijn horeca. “We verdienen in mijn cafés nog steeds dramatisch. Het gebied heeft het al zwaar. het wordt alleen maar zwaarder.”
Onduidelijkheid
De haastige invoering leidt ook tot onduidelijkheid. Bij de Dirk van den Broek hangt nu een briefje dat er tussen vier uur ’s middags en zeven uur ’s avonds geen alcohol wordt verkocht. In de maatregel van Halsema is echter vastgelegd dat het verbod tussen donderdag en zondag geldt, van vier uur ’s middags tot vier uur ’s nachts (zondag tot drie uur).
Ook de afbakening van het gebied is onduidelijk. “Het gaat, zover wij nu weten, om onze vestiging aan de Nieuwmarkt en de AH To Go op het Damrak,” zegt een woordvoerder van Albert Heijn. De supermarktketen laat, ondanks dat de maatregel donderdagmiddag al is ingegaan, de alcohol nog even in de schappen. “Wij ondernemen nog even geen actie en wachten het spoedoverleg tussen CBL en de burgemeester af.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
25
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Burgemeester Halsema: ‘Vanaf dit weekend alcoholverbod op de Wallen’
Met een verbod op de verkoop van alcohol op de Amsterdamse Wallen hoopt burgemeester Halsema dat bezoekers de afstandsregels beter naleven. De drukte baart haar zorgen. ‘Alsjeblieft, kom even niet.’ -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Auto ramt drie lantaarnpalen in Broek in Waterland, bestuurder slaat lopend op de vlucht
Een auto heeft woensdagavond drie lantaarnpalen omver gereden langs de N247 in Broek in Waterland. Het voertuig belandde daarna in een greppel, met de neus in de sloot. Dat meldt Noord-Hollands Dagblad.Broek in Waterland
-
Nieuws
Na 3,5 jaar voor de rechter: geen uitstel meer in zaak Diemense ‘abortusmoord’
Amsterdam -
-
-
Vrienden van op festival doodgestoken Jimmy Schepers starten inzamelingsactie
Een groep vrienden van Jimmy Schepers is een inzamelingsactie gestart om zijn familie financiële steun te bieden. De 21-jarige man uit Diemen werd zondag op het festival Solid Grooves neergestoken waarna hij aan zijn verwondingen overleed.Amsterdam -
PREMIUM
Hoe overleef ik mijn volwassen leven? Francine Oomen is terug en geeft survivaltips
Een hele generatie groeide op met de Hoe overleef ik-boekenserie met survivaltips voor pubers. Na een massale oproep van die – intussen volwassen – kinderen, komt Francine Oomen (63) in september met een nieuw boek en heeft ze nu een podcast voor jongvolwassenen. ‘Ik kan zo nog drie seizoenen vullen.’Amsterdam