Brenda heeft blijvende gebitsklachten: ‘Al doe ik nog zo m’n best, het blijft ontsteken’
Amsterdammer helpt AmsterdammerOnbemiddelde Amsterdammers lopen soms jaren met gebitsklachten rond. Brenda Bikkers is een van hen. Met hulp van een actie van het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam krijgt Bikkers hopelijk de kronen die ze zo hard nodig heeft. Kosten: 1800 euro.
De twee kronen in haar mond zijn hard aan vervanging toe. “Ik heb elke week wel een ontsteking omdat die kronen niet meer deugen en het in de vrijgekomen ruimte daaronder krioelt van de bacteriën.” Brenda Bikkers (55) doet dus extra haar best om haar gebit schoon te houden. Van de mondhygiëniste heeft ze strikte flos- en borstelinstructies gekregen en die volgt ze trouw op. “Drie keer per dag voer ik een heel ritueel uit, het duurt twintig minuten. Maar al doe ik nog zo m’n best, het blijft ontsteken.”
Eigenlijk zou ze gebaat zijn bij twee nieuwe implantaten, maar die zijn stervensduur. Haar tandarts heeft daarom een constructie bedacht waarbij twee nieuwe kronen op een specifieke manier worden geplaatst zodat haar gebitsklachten verholpen worden.
Tweedehandswinkel
Hoewel die nieuwe kronen niet zo duur zijn als implantaten is ook deze tussenweg een kostbare exercitie. Eentje die Bikkers zelf niet kan bekostigen. Ze komt rond van een bijstandsuitkering. “Ik heb in mijn werkende leven veel gewisseld tussen banen dus ik heb geen pensioen opgebouwd. Het spaarpotje dat ik had aangelegd heb ik in mijn winkel gestopt. En daar moest ik vroegtijdig gedwongen de stekker uittrekken.” Bikkers bestierde tweedehandswinkel Toren B – “vernoemd naar televisieserie Toren C, want die vind ik heel leuk” – in Haarlem met een breed scala aan kleding, woonaccessoires en andere spullen. “Ik houd niet van weggooien en ik wil dingen graag een tweede kans geven.”
Toen bleek dat ze de bijzondere bijstandsuitkering voor zelfstandigen waar ze op had gerekend niet toegewezen kreeg, stond Bikkers voor een moeilijke keuze. “Misschien is het naïef van me, maar ik dacht dat je als je initiatief toont en eigen kapitaal investeert wel een beetje hulp krijgt bij de start. Maar in m’n eentje zou ik het dat eerste jaar niet redden. Dus toen heb ik besloten de winkel te sluiten. Dat was allesbehalve leuk.” Naast de mentale knauw was Bikkers ook haar spaargeld kwijt. En hoewel ze niet stil thuis kan zitten – vandaar ook haar vrijwilligersbaantje in een bejaardentehuis in Diemen – en ze graag aan het werk wilt, is dat nog niet zo gemakkelijk. “De diploma’s die ik heb, sluiten niet aan op wat ik wil doen.”
Speciale actie
Bikkers moet van weinig rondkomen en de vereiste mondzorgkosten kan ze niet ophoesten. Voor haar en andere Amsterdammers in financiële nood mét tandproblematiek is het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA) in oktober een speciale actie begonnen. “Vanuit ons fonds vergoeden we tandartsbehandelingen om de ergste pijn weg te nemen, maar het echte probleem is groter en betreft veel meer mensen,” zegt Marita Tolman (37), directeur van het FBNA. “Tandzorgkosten lopen snel op, voor een forse behandeling ben je zo duizenden euro’s verder. Zulke bedragen hebben wij ook niet.”
De actie is niet alleen belangrijk om donaties te vergaren en zo meer mensen te helpen, maar ook om bewustzijn te creëren. “Het is geen onwil van de mensen die bij ons aankloppen, maar een financiële kwestie: zij hebben vaak geen aanvullende verzekering en als je weinig middelen hebt is een tandartsbezoek het eerste wat je laat schieten. Als je het een aantal jaar laat versloffen krijg je een forse rekening gepresenteerd.”
De lasten beperken zich niet alleen tot fysieke hinder, tandproblematiek brengt ook schaamte met zich mee. Tolman: “Een slecht gebit geeft je een achterstand. Nog los van de gezondheidsproblemen die uit een ongezond gebit voortvloeien zijn er ook sociale gevolgen. Voor een eerste indruk is een slecht gebit niet best. Solliciteren zonder tanden is een uitdaging.”
Brenda Bikkers kijkt graag naar wat ze wél heeft, in plaats van te sikkeneuren over wat er misgaat. Maar om de pijn in haar mond kan ze niet heen. “Dat kloppende gevoel is er altijd. Het vreet energie, energie die ik het liefste in een nieuwe start voor mezelf wil steken.”
O.v.v. ‘Help een Amsterdammer naar de tandarts’ kan geld worden overgemaakt op NL30 RABO 0125 9437 33 t.n.v. Stichting Amsterdammer helpt Amsterdammer. De eerste 1800 euro zijn voor de nieuwe kronen van Brenda Bikkers, de rest wordt aan de actie van FBNA gedoneerd.
De Mondzorgkaravaan
Als de najaarsactie minstens 7500 euro oplevert, is de FBNA van plan de Mondzorgkaravaan naar Amsterdam te halen. Deze mobiele tandartspraktrijk van Dokters van de Wereld, onderdeel van het internationale Médecins du Monde, trekt door Nederland en voert gratis noodbehandelingen uit voor mensen die dat nodig hebben. Dit zijn vaak mensen met schulden of ongedocumenteerden. Zij worden vooraf geselecteerd, de Mondzorgkaravaan werkt daarvoor samen met hulpverleners. Naast de spoedbehandelingen en pijnbestrijding legt de Mondzorgkaravaan ook ter plekke uit hoe je tandbederf kan voorkomen.
De wens van vorige week: ‘Ik weet hoe stressvol zo’n verhuizing kan zijn’
Vorige week vroeg Ranja Kareem hulp bij het financieren van haar aanstaande verhuizing. Ton Sipkens doneert.
Ranje Kareem verloor als jongvolwassene haar vader, met wie ze een hechte band had. Niet lang daarna trouwde ze en stichtte ze een gezin. Van buitenaf leek ze een sprookjesleven te leiden, maar eigenlijk was Kareem behoorlijk ongelukkig. “Ik was nog zó jong, en eigenlijk niet hersteld van het verlies van mijn vader.” Haar man merkte haar onrust en kon daar niet goed mee omgaan. Kareem belandde met haar zoontje in een opvanghuis, omdat scheiden in de ogen van haar familie geen optie was. De breuk met haar dierbaren is voor Kareem een hard gelag.
Ze verhuist binnenkort met haar kinderen – uit een latere relatie kreeg ze er nog drie – naar een grotere woning. Dat is een zegen, maar de verhuizing zorgt voor veel stress. “Met vier kinderen op een uitkering is het eigenlijk niet te doen. Verf kopen, een vloer, borg betalen – er komt zoveel bij kijken.”
Met hulp van Ton Sipkens gaat het gezin Kareem zonder grote zorgen over naar het nieuwe huis. Sipkens vierde onlangs zijn zeventigste verjaardag en vroeg zijn dierbaren om een gift. “Op deze leeftijd hoef je niet meer zoveel, dan vervul ik liever de wens van een ander die het verdient.” Het verhaal van Kareem sprak hem aan. “Ik weet hoe stressvol zo’n verhuizing kan zijn. Het is een klein duwtje in de goede richting zodat zij en haar kinderen straks in alle rust kunnen doen waar ze naar verlangen.”
‘Voor een eerste indruk is een slecht gebit niet best. Solliciteren zonder tanden is een uitdaging’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pluktuin op het Museumplein voor Nationale Tulpendag, bezoekers krijgen gratis bosjes
Voor de viering van Nationale Tulpendag wordt vandaag een pluktuin aangelegd op het Amsterdamse Museumplein. In de tuin staan ruim 200.000 tulpen en iedereen mag gratis twee bosjes plukken. -
12
Madonna komt in december naar Nederland
Madonna doet in december 2023 Nederland aan. Dat maakt concertorganisator Mojo vandaag bekend. De superster staat op 1 december in de Amsterdamse Ziggo Dome met haar Madonna: The Celebration Tour. De kaartverkoop gaat 20 januari van start. -
UPDATE
Oud-profvoetballer Mendes da Silva over verdenking drugshandel en omkoping: ‘Kan iederéén geweest zijn’
Voormalig profvoetballer David Mendes da Silva (40) is volgens justitie betrokken geweest bij de smokkel van in totaal 1584 kilo cocaïne. Hij zou onder meer haven- en vliegveldpersoneel hebben omgekocht. ,,Het kan iederéén geweest zijn.’’ -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM5
In de Wijkkliniek krijgen ouderen ziekenhuiszorg én werken ze aan terugkeer naar huis
Ouderen die in het Amsterdam UMC op de spoedeisende hulp belanden, worden veelal overgebracht naar de Wijkkliniek: een speciale ziekenhuisafdeling in het verpleeghuis. Dat scheelt de ziekenhuizen honderden opnames per jaar en is bovenal beter voor de gezondheid van de patiënten.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
1932-2023
Cornelius Rogge (90) uit Hall overleden: ‘We noemden hem de Indiana Jones van de Nederlandse kunstwereld’
Kunstenaar Cornelius Rogge uit Hall is overleden, 90 jaar oud. Een van de meest prominente beeldhouwers van na de Tweede Wereldoorlog laat een scala aan werken na. Zo staat zijn Tentenproject in de tuin van het Kröller-Müller, zijn Armada in de Anningahof in Zwolle en exposeerde hij in de grote musea ter wereld. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam