Volledig scherm
Eric Slot op de plek in Amsterdam waar het lichaam van Norbert werd gevonden. © Marco Okhuizen

'Britse tv-ster sloeg in Amsterdam Norbert dood'

De Britse tv-ster CJ de Mooi bekende in september in een boek over zijn leven dat hij in 1988 in Amsterdam iemand heeft doodgeslagen. Wie? Dat wist hij niet meer en lijkt niemand te weten. Maar Amsterdammer Eric Slot van moordatlas.nl weet het wel: de toen 36-jarige Duitser Norbert Dichtl.

De 'moordbekentenis' van CJ de Mooi was in Engeland groot nieuws. Maar het leek ook een beetje een publiciteitsstunt van De Mooi bedoeld om het boek over zijn leven My Journey From the Streets to the Screen te promoten.

De Mooi (wiens echte naam Joseph Connagh is, zijn artiestennaam verzon hij toen hij als model ging werken in Nederland) leefde destijds als tiener op straat in Amsterdam en prostitueerde zichzelf om aan geld te komen. De Mooi (nu 46) geeft in zijn boek weinig details over de moord. Hij zou zijn aangevallen door een 'wat oudere man, duidelijk een junk' die hem met een mes bedreigde en alles wilde hebben wat in De Mooi's tas zat.

Klappen
CJ draaide zich om, gaf de man klappen en duwde hem vervolgens in de gracht. De Mooi vertelt in zijn boek enigszins tegenstrijdig dat hij 'geen idee heeft wat er met de man is gebeurd, maar dat hij denkt dat hij hem heeft vermoord'. Wie die man was, leek niemand te weten.

Het Openbaar Ministerie zei dat de zaak, als het klopt, nu verjaard zou zijn. Politie Amsterdam was wel nieuwsgierig geworden, al is het maar voor eventuele nabestaanden, en heeft een rechtshulpverzoek bij Groot-Brittannië ingediend om CJ de Mooi te kunnen horen.

Archieven
Maar Amsterdammer Eric Slot, al decennialang de man achter de Amsterdamse moordatlas.nl, wist 'binnen twee minuten' over wie CJ de Mooi het had. In zijn archieven vond hij één zaak uit 1988 die in alles lijkt op het verhaal van De Mooi. Het slachtoffer moet dus volgens Slot de toen 36-jarige Duitser Norbert Dichtl zijn.

Volledig scherm
CJ De Mooi © BBC

Norbert was een junk die in 1988 in de gracht dreef. Nou gebeurt dat tragisch genoeg vaker, maar dit slachtoffer was op straat met een 'stomp voorwerp' op zijn hoofd geslagen en vermoedelijk nog niet dood toen hij in het water viel of werd gegooid.

'Drijflijken'
,,Er waren in dat jaar wel meer 'drijflijken','' zegt Slot, ,,maar dit is de enige zaak waarbij het slachtoffer klappen kreeg, levend in het water viel, en verdronk. Er was niet geschoten of gestoken, maar geslagen en de politie kon de zaak destijds niet oplossen.''

De politie Amsterdam wil de naam die uit Slots archieven komt, niet bevestigen. Slot zelf heeft teruggevonden dat Norbert Dichtl in 1987 naar Amsterdam kwam, eerst bij een Duitse vriend inwoonde en daarna bij een Nederlandse man en Belgische vrouw. Norbert werd volgens Slot geboren in Mönchengladbach, maar het is lastig nu nog z'n Duitse familie terug te vinden.

Pech
Overigens werden in het onderzoek naar de moord destijds twee personen gehoord. Dat leverde een bekentenis op in twaalf tot dan toe onopgeloste straatroven, maar geen bekentenis in deze zaak. ,,Het kan ook nog zijn dat CJ de Mooi gewoon een moord verzonnen heeft om zijn boek te promoten,'' zegt Slot. ,,Maar dan heeft hij pech want dit past er precies bij.''

Onbekend is wanneer de Amsterdamse politie CJ de Mooi kan verhoren. De Brit wil zelf geen commentaar geven.