Britse variant virus vastgesteld in Amstelveens verpleeghuis
De Britse variant van het coronavirus is vastgesteld in verpleeghuis Nieuw Vredeveld in Amstelveen. Ongeveer 10 procent van de bewoners is sinds eind december met de variant besmet geraakt. De zorginstelling heeft de huiskamers van het verpleeghuis omgebouwd tot aparte covidunit.
Delen per e-mail
Het verpleeghuis, waar 75 mensen met dementie wonen, kreeg vrijdag van de GGD te horen dat het bij de corona-uitbraak van eind december om de Britse variant ging.
“Hoe het ons verpleeghuis is binnengeslopen, weten we niet. We hebben alle veiligheidsmaatregelen genomen. Het kan via medewerkers of het bezoek zijn binnengebracht. De GGD doet nu bron- en contactonderzoek,” zegt Lies Zuidema, bestuurder van stichting Brentano waar Nieuw Vredeveld onder valt.
Bewoners minder ziek
De ziekteverschijnselen, zegt Zuidema, zijn milder dan bij mensen die in het voorjaar besmet raakten met het virus. “We zien dat de bewoners minder ziek zijn. Ze hebben minder hoge koorts en zijn minder benauwd. Ook het hoesten is minder erg.”
Zuidema zegt dat het verpleeghuis de zaak inmiddels onder controle heeft. Het is nog niet duidelijk of het huis kan meedoen aan de vaccinatieronde van verpleeghuisbewoners, die de komende zeven weken plaatsvindt. Enkele bewoners zijn nog steeds ziek.
Wat is de Britse variant?
De zogeheten Britse variant van het coronavirus, officieel variant B.1.1.7 van Sars-CoV-2, is eind december 2020 in het zuidwesten van Engeland voor het eerst aangetroffen.
De mutatie is niet per se dodelijker, maar vooral veel besmettelijker en heeft een reproductiegetal (de mate waarin het virus zich verspreidt) dat 0,4 tot 0,7 hoger ligt dan het reproductiegetal van het gewone covidvirus. Dat komt doordat de Britse variant tot wel tien keer meer virusdeeltjes bij zich blijkt te hebben. Ook onder jongeren en kinderen wordt de Britse variant vaker aangetroffen dan andere mutaties.
De Britse variant van het coronavirus zal waarschijnlijk de overhand krijgen in Nederland omdat deze variant besmettelijker is en dus dominant zal worden: minder sterke varianten van het coronavirus verdwijnen naar de achtergrond. Daarom pleiten veel experts voor strengere coronamaatregelen.
Reactie GGD
De GGD gaat niet in op specifieke clusters, aldus een voorlichter, dus ook niet op de uitbraak in Nieuw Vredeveld. Bij uitbraken in verpleeghuizen worden personeel en bewoners standaard op het coronavirus getest. Ook bij hen wordt gekeken of het gaat om de Britse variant. Daarvoor is het nodig de afgenomen monsters te ‘sequencen’, wat uitvoeriger lab-onderzoek vergt dan de standaard testafname. De Amsterdamse GGD houdt de verspreiding van de Engelse variant in de regio bij en overlegt met het RIVM.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw 14 jaar voor doden Roderick Leta maar met extra toezicht
Ahmad P., die twee jaar geleden Roderick Leta (29) doodstak in West, krijgt een gevangenisstraf van 14 jaar voor doodslag. Daarna volgt een maatregel die hem langer dan gebruikelijk onder intensief toezicht plaatst, zoals ook bij tbs’ers het geval is. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Amsterdammer helpt Amsterdammer
Kidane probeert zo gezond mogelijk te leven
Sinds Alula Temesghen Kidane te horen heeft gekregen dat hij multiple sclerose heeft, probeert hij zo gezond mogelijk door het leven te gaan – maar biologische natuurvoeding is duur. Kosten: 550 euro. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Vroege lente in Amsterdam, warmste 21 februari ooit
Het is de warmste 21 februari ooit, meldt Weeronline. In De Bilt is iets na het middaguur 15 graden gemeten, net als in Amsterdam.
-
Financiële problemen Amsterdams ov: mogelijk minder bussen en trams
Het openbaar vervoer in Amsterdam kampt met grote financiële problemen. Bij het uitblijven van steun in het laatste kwart van dit jaar moet er worden gesneden in het aanbod. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Update
Twee aanhoudingen en één gewonde na drukte Vondelpark
Het was woensdagmiddag weer te druk in het Vondelpark. De politie moest bezoekers vragen om het park te verlaten. Een woordvoerder van burgemeester Halsema laat weten dat de driehoek woensdagavond bijeenkomt om ‘een afkoelperiode’ voor het Vondelpark te bespreken.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam