Volledig scherm
© Tammy van Nerum

Buikslotermeerplein wordt toch geen regionaal winkelcentrum

De plannen om van het Buikslotermeerplein in Noord een regionaal winkelcentrum te maken met 'culturele voorzieningen en omvangrijk woonprogramma' zijn gestrand.

De gemeente, eigenaren van winkelcentrum Boven 't Y en een ontwikkelaar kwamen er samen niet uit. De gemeente onderzoekt nu op welke manier ze het winkelcentrum toch kan moderniseren. 

Fred Schulp, voorzitter van de vereniging van eigenaren, noemt het uitermate teleurstellend dat het regionale winkelcentrum er niet komt. "Er was veel draagvlak onder eigenaren en winkeliers. We hebben daar de afgelopen jaren hard aan gewerkt."

Eerder mislukten ambitieuze vernieuwingsplannen van ontwikkelaar ING, die zich beperkte tot nieuwbouw van een Mediamarkt. Vervolgens beet de combinatie van Kronenberg Groep en Prowinko de tanden stuk op het gebied, dat versnipperd is over tientallen eigenaren. Wel vernieuwde de Haagse ontwikkelaar Urban Interest het voormalige pand van V&D.

Wethouder Ruimtelijke Ordening Marieke van Doorninck snapt de teleurstelling bij de eigenaren en winkeliers, maar ziet nieuwe kansen bij het loslaten van de plannen voor het regionale winkelcentrum. "We gaan het plein aantrekkelijker en levendiger maken. Bewoners gaven aan daar behoefte aan te hebben."

Bioscoop 
Het gebied rondom het Buikslotermeerplein moet volgens de gemeente uitgroeien tot een nieuw stedelijk centrum met 'volop ruimte om te wonen, winkelen, uitgaan en werken.' Tussen het stadsloket en het winkelcentrum moet een nieuw cultuurplein met bijvoorbeeld een museum en andere culturele voorzieningen. In december 2019 opent bioscoop Euroscoop met twaalf zalen. De gemeente ziet ruimte voor 2600 woningen.

De modernisering moet nu stapsgewijs gebeuren.