Calandlyceum meteen online met leerlingen: ‘Gaan de toetsen nou door of niet?’
De leerlingen van het Calandlyceum in Nieuw-West gingen dinsdagavond na de persconferentie direct met hun schooldirecteur om tafel om de gevolgen van de verlengde lockdown voor hun onderwijs te bespreken. ‘Hoe moet dat nou met de toetsweek?’
Delen per e-mail
De schoolreizen in het nieuwe schooljaar, kunnen die dan misschien wél doorgaan? De 15-jarige Lale Nur Bicakci (4 havo) vraagt het voor de zekerheid toch maar even aan Wendelien Hoedemaker (49), directeur van het Calandlyceum in Nieuw-West.
Realistisch
Hoedemaker zou haar leerlingen deze stip op de horizon graag geven, maar is ook realistisch: “Het is ontzettend koffiedik kijken. Ik weet dat dit juist de dingen zijn die school leuk maken, de sociale activiteiten, het bij elkaar in de klas zitten. Dat vind ik het allervervelendst aan deze schoolsluiting.”
“U bent in ieder geval beter in verwachtingsmanagement dan Hugo de Jonge,” zegt Lina Boukhoubza (16, 4 vwo) lachend. Lina is voorzitter van de leerlingenraad van het Caland, dat direct na de persconferentie digitaal bij elkaar kwam. Want hoe moet het nu verder met de toetsweken, en met de gymlessen? En moeten ze meteen 1,5 meter afstand van elkaar houden? Dat is een van de nieuwe maatregelen.
Kortere lesuren
Eén verzoek hebben de leerlingen in ieder geval alvast aan hun directeur: zouden de lesuren tijdelijk korter kunnen? Lina: “Dan hoef je niet drie kwartier naar een scherm te staren en kun je de rest van de tijd gebruiken om opdrachten te maken.”
De verlenging van de lockdown valt de leerlingen zwaar. Lina vindt het lastig dat er weinig perspectief op verbetering is. “Terwijl dit voor ons juist de periode is waarin je buitenhuis dingen moet kunnen ontdekken, je moet ontwikkelen. Dat kun je later niet meer inhalen.”
De 13-jarige Sanae Ben Hmido (2 vwo) mist vooral duidelijkheid. “Bij ons in de klas is zoveel stress, gaan de toetsen nou door of niet? We zitten nu al drie weken thuis, dat gaat van de voorbereidingstijd af. En de planning ging ook niet helemaal goed, ineens stonden er drie toetsen op een dag gepland.”
Snel opvangen
Om dit soort signalen van leerlingen snel op te vangen stuurt het Calandlyceum dagelijks een enquête naar alle leerlingen, waarin ze kunnen aangeven wat er wel en niet goed gaat met het onderwijs in coronatijd.
Hoedemaker: “Zo weten we het wat er onduidelijk is of wat beter moet. Maar ook wat er wel goed gaat, waardoor ons onlineonderwijs nu veel beter is dan tijdens de eerste lockdown.”
De directeur overweegt alle leerlingen aan te merken als kwetsbaar, specifiek voor de vakken wiskunde, Engels en Nederlands. Hoedemaker: “Dat is voor onze populatie zeker van toepassing, en dan zouden we daar in de middagen workshops voor kunnen organiseren, op school.”
Terug van weggeweest is de maatregel die voorschrijft dat ook leerlingen op de middelbare school onderling weer 1,5 meter afstand moeten houden. Is dat haalbaar? Niet als de hele school tegelijk aanwezig is, denkt de leerlingenraad. Sanae: “Misschien als je alle groepen in drieën hakt, en dan om en om naar school?”
Examens
En de toetsen van de eindexamenklassen, passen die met de 1,5 metermaatregel nog in de lokalen? “Misschien kunnen we die schoolexamens in een sporthal doen?” oppert Lina.
Hoedemaker: “Die zijn dicht, en anders mag je er maar met 30 mensen tegelijk in. Maar het is geen gek idee, ik zal het eens met de gemeente bespreken.”
Voorlopig zitten alleen de kinderen van de noodopvang, zo’n 80 per dag, op school. “En lang niet iedereen durft te zeggen dat hij daar behoefte aan heeft,” zegt Lina. “Ze schamen zich misschien een beetje omdat ze een kamer delen of geen eigen laptop hebben. School helpt daar wel mee, maar het is voor een leraar soms ook lastig om in te schatten.”
Niet bang
Zijn de leerlingen bang om zelf corona te krijgen? Sommigen hebben het al gehad, vertellen ze. Lale Nur: “Ik lag een week in bed, maar ik had het erger verwacht.”
Lina: “Ik zou liever mijn leven leiden zoals het eerst was, en het risico nemen dat ik ziek word. De schade van niet naar school gaan, van mijn vrienden niet zien, is veel groter.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Kinderen aanwezig in beschoten woningen Maarsenhof
Verschillende woningen aan het Maarsenhof in Zuidoost zijn woensdagavond beschoten. Op het moment van de beschietingen waren meerdere personen aanwezig in de woningen, onder wie kinderen, meldt de politie. -
Nieuws Familie Nouri spant arbitragezaak aan tegen Ajax
De familie van Abdelhak Nouri heeft bij de KNVB een arbitragezaak aangespannen tegen Ajax. Dat laat Khalid Kasem, de belangenbehartiger van de familie weten. Vorige week werd al duidelijk dat de club en familie er onderling niet uit waren gekomen. -
Honkbalclub TIW-Survivors naar de rechter om verhuizing
De strijd om de soft- en honkbalvelden van TIW-Survivors uit Diemen nadert zijn climax. De vereniging stapt naar de rechter om verlenging van het huurcontract voor de accommodatie af te dwingen, om het voortbestaan van de club te garanderen. -
Amsterdamse raad keert zich tegen avondklok
Een meerderheid van de Amsterdamse raad keert zich tegen de avondklok. Het effect van de door het kabinet gewenste maatregel weegt niet op tegen de nadelen, vinden veel raadsleden.
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
Kunnen we ooit nog in De Zweef? Doek dreigt te vallen voor reizend festival De Parade
Het bekendste theaterfestival van Nederland staat op omvallen. Als Den Haag en de drie andere grote steden niet snel over de brug komen met noodsteun, valt deze zomer het doek voor De Parade.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam