De Coentunnel in Amsterdam, genoemd naar een omstreden VOC-topman.
Volledig scherm
De Coentunnel in Amsterdam, genoemd naar een omstreden VOC-topman. © ANP

Coentunnel Amsterdam houdt zijn omstreden naam

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam is niet van plan de naam van de Coentunnel te veranderen. Daarom was gevraagd, omdat de tunnel is genoemd naar de omstreden directeur-generaal van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), Jan Pieterszoon Coen. Die trad met harde hand op om in de zeventiende eeuw de belangen van de VOC te behartigen.


Quote

De betekenis van de vernoemde persoon moet in de context van zijn eigen tijd worden gezien.

Burgemeester Van der Laan

Meerdere mensen hadden bij de gemeente geklaagd over de naam van de tunnel, bij automobilisten vooral berucht vanwege de files op de ringweg A10 tussen Amsterdam en de Zaanstreek. Naar onze huidige maatstaven zou Coen een nietsontziende moordenaar worden genoemd, aldus Het Parool.

Multatuli
De tunnelbuizen zouden beter genoemd kunnen worden naar iemand die iets voor de wereld heeft betekend, vonden de klagers. Als voorbeeld noemden zij Multatuli, het pseudoniem voor schrijver Eduard Douwes Dekker. Die is beroemd door zijn boek Max Havelaar, waarin hij de behandeling van inheemse volken in Nederlands-Indië aan de kaak stelt.

Volgens burgemeester Van der Laan ziet de gemeentelijke Commissie Naamgeving Openbare Ruimte niets in dat idee, omdat het veranderen van straatnamen of namen van tunnels verwarrend zou zijn en een ombouwoperatie veel geld kost.

Er wordt alleen over een naamswijziging gedacht, als er 'zwaarwegende redenen' zijn die nog niet bekend waren toen de naam aan een straat of tunnel werd gegeven. Dat is in het geval van Coen niet zo. 'De betekenis van de vernoemde persoon moet in de context van zijn eigen tijd worden gezien', laat Van der Laan weten.

Standbeeld
Van Coen (1587-1629) bestaat ook een standbeeld in Hoorn. Na protesten is een paar jaar geleden het informatiebordje bij dat standbeeld gewijzigd en wordt ook melding gemaakt van Coens gewelddadige handelspolitiek in de Indische archipel.