Volledig scherm
Het t-shirt dat het meisje droeg van het merk People, maat 50. © Politiefoto/Opsporing Verzocht

Containerbaby is licht getint en tien tot twintig dagen oud

De baby die zaterdagnacht werd gevonden in een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam-West is licht getint en tien tot twintig dagen oud. Op de billen van het meisje zit een grote pigmentvlek en beide ringvingers vertonen een afwijking waardoor ze permanent gebogen zijn. Dat maakte de politie vanavond bekend in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Volledig scherm
Door een afwijking zijn beide ringvingertjes van het meisje permanent gebogen. © Politiefoto/Opsporing Verzocht

Het meisje, dat het goed maakt en bij een pleeggezin verblijft, kreeg volgens de politie ook al een hielprik. Dat leidt ze af uit een krasje en een pleister op de achterkant van de voet van de baby. Die droeg een wit broekje en een grijs t-shirt met de tekst: hello, nice to meet you. Ze zat 'verpakt' in een plastic tas met Italiaans opschrift van het Italiaanse merk Globo (zie foto's onderaan dit artikel). 

Getuigen
De politie vraagt wijkverpleegkundigen en andere mensen die mogelijk hielpen bij de verzorging van het meisje of bij de bevalling om zich te melden. Wie vanwege het medisch beroepsgeheim niet de tiplijn durft te bellen, wordt met klem gevraagd zich te wenden tot het adviesorgaan van de beroepsgroep. 

De politie wil ook graag in contact komen met twee mannen die omstreeks het tijdstip van de vondst van de baby zijn gesignaleerd in de Fritz Conijnstraat. Die bevindt zich naast de S103 oftewel de Haarlemmerweg in de wijk Geuzenveld-Slotermeer. 

Een van de mannen was lichtgetint, zo'n 1 meter 80 groot en had kort zwart haar. Hij zat in een lichtgekleurde wagen van het type Sedan waaruit harde muziek klonk. De automobilist reed omstreeks kwart over vier zaterdagnacht weg in de richting van de burgemeester Vening Meineszlaan. De tweede persoon liep omstreeks vier uur het portiek binnen van het flatgebouw naast de vuilcontainer. 

Vindster
Een bewoonster van de flat in Amsterdam Nieuw-West, die tot laat had gewerkt in de horeca, hoorde zaterdagnacht omstreeks 4 uur zoals bekend gehuil uit de vuilcontainer toen ze haar fiets in het rek wilde zetten. De vrouw trok de klep van de container omhoog waarna ze geen gehuil meer hoorde maar alleen nog een zacht gehijg.

De vrouw belde 112 en bleef bij de container waken. Na aankomst van de hulpdiensten begon het gehuil weer. Op beelden van een warmtecamera was een levende baby van een paar dagen oud te zien. Brandweerlui maakten een gat in de zijkant van de container en haalden de baby eruit. Het bleek een meisje met kleertjes aan te zijn.

Volledig scherm
De billen van het meisje vertonen pigmentvlekken. © Politiefoto/Opsporing Verzocht
Volledig scherm
Het meisje droeg ook dit rompertje (maat 3M) van het merk Petit Villain met de woorden 'ik' en 'opa' rond een gestikt hartje. © Politiefoto/Opsporing Verzocht
Volledig scherm
Het meisje droeg ook dit witte Hema-broekje met maat 50. © Politiefoto/Opsporing Verzocht
Volledig scherm
Het meisje lag verpakt in deze plastic tas met Italiaanse opdruk. © Politiefoto/Opsporing Verzocht
Volledig scherm
De politie verzegelde de ondergrondse afvalcontainer na de vondst van de baby. © Politiefoto/Opsporing Verzocht