Critici: gemeente weet niet meer wat er speelt in de moslimgemeenschap
De relatie tussen het Amsterdamse stadhuis en belangrijke leden van de moslimgemeenschap lijdt nog altijd onder de crisis die in 2017 begon op de gemeentelijke afdeling belast met antiradicalisering. Het gevaar is dat signalen over radicalisering niet tijdig worden opgepikt.
Delen per e-mail
Ruim drie jaar na dato dreunt het ontslag van antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb nog na in het gemeentelijke apparaat. De wijze waarop zij en een mede door haar opgezet netwerk van ‘sleutelfiguren’ aan de kant zijn gezet, leidt tot op de dag van vandaag tot wantrouwen in de Amsterdamse moslimgemeenschap jegens het stadhuis. Daardoor weet de gemeente minder goed wat daar speelt en kunnen eventuele signalen van radicalisering het stadhuis niet tijdig bereiken, waarschuwen betrokkenen in een rondgang van Het Parool.
“De informatiepositie van de gemeente is gewoon niet goed,” zegt CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma. “Dat zag je bij de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam, toen de autoriteiten werden overvallen door de hoge opkomst. Maar ook toen kranten vorig jaar meldden dat oud-leden van de Hofstadgroep geld inzamelden voor Syriëgangers. Zelfs na navraag bij jongerenwerkers, wijkagenten en vertegenwoordigers van moskeeën kon de gemeente dat niet bevestigen.”
Verouderd netwerk
“De voelsprieten in de stad zijn weg,” zegt raadslid Mourad Taimounti van Denk. “De gemeente leunt op een verouderd netwerk.” Hij klaagt dat geen schoon schip is gemaakt bij de afdeling radicalisering op het stadhuis.
Volgens PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki had die afdeling ‘na alle ophef behoefte aan rust’. “Maar ik wil zo langzamerhand wel weten hoe contact wordt onderhouden met de netwerken in de stad.”
De recente aanslagen in Frankrijk en Wenen verhogen de urgentie. Mbarki: “Parijs heeft hier ook alarmbellen doen afgaan. Heel veel professionals in de wijk doen gewoon hun werk en melden verontrustende signalen. Maar ik weet niet hoe de informatiepositie van de gemeente nu is.”
Strafontslag
Saadia Ait-Taleb kreeg in 2017 strafontslag en werd vervolgd wegens ambtelijke corruptie. De zaak leidde tot grote onrust rond de afdeling radicalisering. Deze zomer werd ze door de strafrechter van alle blaam gezuiverd. Sindsdien onderhandelt het stadsbestuur met haar advocaat over schadevergoeding en eerherstel.
Betrokkenen waarschuwen dat een overeenkomst niet betekent dat de vrede met de moslimgemeenschap is getekend. Daar heerst het gevoel dat de sleutelfiguren die als ogen en oren van het stadhuis fungeerden op het gebied van radicalisering aan hun lot zijn overgelaten nadat media in 2017 kritisch over hen hadden bericht. “Toen het spannend werd, nam niemand het voor ze op,” zegt Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee.
Het lot van Ait-Taleb veroorzaakt ook nu nog spanningen op het stadhuis. Volgens een deze maand uitgelekte brandbrief voelen vooral islamitische ambtenaren zich onveilig.
Reactie stadhuis
Burgemeester Femke Halsema zegt dat ze een goed beeld heeft van wat er leeft in de stad. Dat komt mede dankzij bestaande (in)formele netwerken en contacten, die niet zoals de sleutelfiguren exclusief zijn gericht op het bestrijden van radicalisering. Er is ook een nieuw netwerk opgezet om jongeren meer bij de stad te betrekken, Ambassadeurs van Amsterdam. De gemeente zegt geen geluiden te kennen dat moslimjongeren huiverig zijn om toe te treden, zoals critici stellen. Verder is de samenwerking versterkt met bijvoorbeeld leraren, jongerenwerkers en zorginstellingen. ‘Deze mensen fungeren als ogen en oren in de stad.’ Na ‘ingrijpende gebeurtenissen’ als de recente aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk is er contact met ‘alle partners in de stad’. Het stadsbestuur werkt aan het versterken van de relaties; zo praat Halsema regelmatig met moskeebesturen, met spiritueel leiders en met vrouwen en jongeren uit de verschillende moslimgemeenschappen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Nieuws Ontdekt kunstwerk op Middenweg toch gesloopt
Het onlangs ontdekte kunstwerk in een voormalige bioscoop op de Middenweg is gesloopt: het kon niet behouden blijven, bleek uit onderzoek. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Nieuws Ook Zaanstad beklaagt zich over windmolenplannen Amsterdam
De gemeente Zaanstad heeft ernstige bezwaren tegen de bouw van 150 meter hoge windmolens bij de Noorder IJplas. Na de gemeenten Oostzaan en De Ronde Venen toont opnieuw een buurgemeente zich bezorgd over de Amsterdamse windmolenplannen. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.
-
Twee weken meer tijd voor schooladvies achtstegroepers
Amsterdamse basisscholen krijgen twee weken langer de tijd om na te denken over het schooladvies van de achtstegroepers. Omdat de basisscholen tijdens de lockdown grotendeels gesloten zijn, is de deadline uitgesteld tot 1 maart. -
Tweede sluiting doet bordeel My Red Light de das om
Het bordeel My Red Light in de Boomsteeg en Oudezijds Achterburgwal, dat op initiatief van oud-burgemeester Van der Laan vijf jaar geleden is opgezet, sluit definitief en per direct. -
Nog geen excuses voor antiradicaliseringsambtenaar Ait-Taleb
Burgemeester Femke Halsema weigert vooralsnog publiekelijk excuses aan te bieden aan de ten onrechte van fraude beschuldigde, voormalige antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb. Een groot deel van de gemeenteraad had daar donderdagmiddag om gevraagd.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam