D66 wil in coalitie blijven na vertrek wethouder Kock

D66 blijft vooralsnog onderdeel van de Amsterdamse coalitie, zegt D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig, in een reactie op het nieuws dat wethouder en locoburgemeester Udo Kock opstapt. 

Volledig scherm
De Amsterdamse D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig. © ANP

“Ik begrijp dat Udo het besluit van het college van b. en w. niet wil uitvoeren en dank hem voor de fantastische dingen die hij voor de stad heeft gedaan. Wij hebben nu een flink verschil van mening met GroenLinks, PvdA en SP en dat moet worden opgelost. Dat we er samen uitkomen is onze insteek.”

Wethouder en locoburgemeester Kock (D66) stapt op omdat het stadsbestuur hem niet steunt bij het privatiseren van de noodlijdende vuilverbrander AEB. Dat gaat Amsterdam veel geld kosten, denkt hij. ‘Ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners,' schrijft hij in zijn ontslagbrief. 

Oppositiepartij VVD vroeg woensdagochtend direct een debat aan over het vertrek van Kock. “Deze stap roept veel vragen op,” aldus een zegsman. “Niet alleen over de toekomst van het AEB, maar ook over de toekomst van D66 in dit college. Linkse principes lijken op de realiteit te stuiten. D66 kan niet simpelweg een vervanger benoemen en overgaan tot ‘business as usual’.”