De Amsterdamse nachtcultuur snakt naar perspectief: ‘We zijn de bange haas van Europa’
NieuwsBij elke versoepeling als laatste aan de beurt: het nachtleven. Ook bij deze versoepelronde gaat dineren weer voor dansen. ‘Waarom lijken wij het enige land te zijn waar het nachtleven gewoon wordt overgeslagen?’
De nacht, zegt Ramon de Lima, is ‘de ultieme uitvalsbasis’. “Het gevoel dat je samen op de dansvloer staat, terwijl je weet dat de rest van de wereld op één oor ligt. Dat is magisch. In de nacht zijn mensen vrijer, losser, is er meer ruimte voor experiment. Mensen die zich overdag gedwongen voelen zich op een bepaalde manier te gedragen, kunnen ’s nachts zichzelf zijn.”
‘In de nacht zijn mensen vrijer, losser, is er meer ruimte voor experiment’
De Lima is voorzitter van N8BM Amsterdam, de stichting van de nachtburgemeester, en heeft in die rol al twee jaar lang bijzonder weinig om handen. “We hebben in totaal twee weken nachtleven gehad: in de clusterfuck rond Dansen met Janssen en het Testen voor Toegang-debacle, van afgelopen zomer. Daarna is het in Nederland eigenlijk nooit meer over het nachtleven gegaan.”
Opnieuw teleurgesteld
Dinsdagavond, als het kabinet een versoepeling van de coronamaatregelen bekendmaakt, worden de nachtdieren opnieuw teleurgesteld: de horeca mag niet later openblijven dan 22.00 uur.
Dat is fijn voor de dag- en avondhoreca, erkent Eelko Anceaux, eigenaar van De Marktkantine, maar voor nachtclubs opnieuw een stomp in de maag. Er wordt permanent weggekeken van de sector, zegt de clubeigenaar. “Ik heb inmiddels alle fases gehad die je ook voelt bij verlies. Ongeloof, ontkenning, apathie. En dat slaat nu ook om naar woede. Waarom zijn wij het enige land waar het nachtleven gewoonweg wordt overgeslagen?”
Door de nachtclubs op slot te houden, blijft Nederland inderdaad een buitenbeentje in Europa. In Engeland is alles open, in het voorzichtige Portugal kan dansen tot diep in de nacht ook weer.
Door zulke voorbeelden van versoepelingen steekt het ontbreken van een concreet stappenplan des te meer, zegt Pieter de Kroon, eigenaar van de Chicago Social Club, en voorzitter van het Overleg Amsterdamse Clubs. “We vragen enkel om perspectief. Dat is de hoop die we elke persconferentie hebben. Maar het is al heel lang geleden dat we zijn genoemd.”
Ook met een heropening tot middernacht zoals eind 2021 zouden de eigenaren blij zijn. “Dat gaf in ieder geval wat verlichting,” zegt De Kroon. “Er werd toen weer even omgekeken naar de sector.” En ook voor clubliefhebbers was die nagebootste nacht een zeer gewenste positieve noot, vertelt Rob de Jong van Club Nyx. “In de zeven weken dat we van ’s middags vijf tot ’s avonds twaalf open waren, stond het telkens bomvol. Het werkte echt goed.” Maar de clubeigenaar weet: zo lang de 1,5 meter afstand en geplaceerde zitplekken leidend zijn, vangen clubs zowel overdag als ’s nachts bot.
Bewoners van de nacht
Maar wie zijn ze eigenlijk, die bewoners van de nacht? Is er iets wat hen onderscheidt van anderen? Ja, zegt Joke Meijer, hoogleraar neurofysiologie in Leiden. Vooral sommige twintigers en dertigers leven juist ’s avonds op, zijn in die uren actiever. “Dat is een combinatie van persoonlijke voorkeur en van hun biologische klok,” zegt Meijer. Ontbreekt dan de vrijheid om ’s avonds door te leven, dan kun je daar op den duur last van krijgen.
In november bleek uit een studie van het RIVM tevens dat ruim de helft van de studenten psychologische klachten heeft, zoals somberheid, angst en eenzaamheid. Het uitblijven van het nachtleven raakt juist de populatie die het nodig heeft, zegt Anceaux van De Marktkantine. “Het is zo’n essentieel deel van je ontwikkeling. Sommige twintigers zitten nu al 10 procent van hun leven in deze situatie. Die tijd krijg je niet meer terug.”
Toch leggen hun belangen het ook nu weer af tegen die van andere generaties, zo lijkt het. “Er is best wat te zeggen voor het afbakenen van openingsuren,” zegt hoogleraar Meijer. “Maar wat er nu met adolescenten en twintigers gebeurt vind ik wel dramatisch. Van wie mogen we de tol vragen?”
Ervaring
Grip krijgen op de keuzes van het kabinet is lastig, vertelt Pieter de Kroon, ook vanuit zijn rol als voorzitter van het Overleg Amsterdamse Clubs. Aandacht krijgen van beleidsmakers verloopt de hele pandemie al stroef. “Het helpt niet dat we maar een klein deel van de totale horeca zijn,” vult Rob de Jong van Club Nyx aan. “Probeer dan maar eens gezien te worden door Den Haag, laat staan invloed uit te oefenen.”
Dat is jammer, zegt De Kroon, want juist clubs hebben op ervaring gestoelde ideeën om de veiligheid van bezoekers te garanderen in coronatijd. “Wij snappen hoe mensen zich in clubs gedragen. Dus kunnen we juist goed bijdragen aan het bedenken van een verantwoorde opening van het nachtleven.”
De aanpak vanuit het kabinet voelt paternalistisch, zegt Anceaux van De Marktkantine. “De boodschap is telkens: wíj weten wel wat we moeten doen en dat gaan we jullie vertellen. En dan moeten wij maar blij zijn met elke worst die ze ons toegooien. Het is telkens maar afwachten waar ze mee komen.”
Blijft perspectief weer uit, dan is de kans aanwezig dat de Amsterdamse clubs met een collectieve actie komen. Uit het aantreden van de nieuwe gezondheidsminister put Pieter de Kroon van de Chicago Social Club wel enige hoop. “Ernst Kuipers heeft gezegd meer rekening te willen houden met het algehele en dus ook mentale welzijn van mensen, niet alleen met het risico van corona. Als hij zich aan zijn woord houdt, dan kijkt hij dan dus naar ons. Het is duidelijk: het nachtleven is voor mensen onmisbaar.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Schiphol rekent weer op drukte en blijft extra personeel inzetten
Schiphol verwacht ook dit weekend de nodige drukte: het aantal passagiers is vergelijkbaar met de hoeveelheid reizigers tijdens de meivakantie. De luchthaven blijft dan ook maatregelen nemen en extra mensen inzetten. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Nieuws
Coalitieakkoord in Amsterdam dichtbij, stad roept hulp van banken en regering in
Een coalitieakkoord in Amsterdam komt steeds dichterbij. Informateurs Lodewijk Asscher en Roos Vermeij gaven donderdag toelichting op de onderhandelingen over het stadsbestuur. Daaruit bleek dat minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) zijn uitgenodigd op het stadhuis. -
VIDEO'S
Kabinet haalt land van lockdown-slot: horeca, cultuur open tot 22.00 uur, publiek weer welkom in stadions
Het kabinet maakt grotendeels een einde aan de harde lockdown. Horeca, cultuur, evenementen en stadions mogen weer open tot 22.00 uur ‘s avonds. Wel komt er een maximum aan het aantal bezoekers en moet er gewerkt worden met de coronapas (3G). De versoepelingen moeten woensdag ingaan, bevestigen Haagse bronnen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Nieuws
Van Gogh Museum maakt miljoenenwinst dankzij coronasteun
Het Van Gogh Museum heeft vorig jaar 5,9 miljoen euro winst gemaakt, mede dankzij de coronasteun van 22 miljoen euro die het ontving. Dit blijkt uit de onlangs verschenen jaarrekening. -
Nieuws
Explosie bij woning Nieuw-West, bewoner gewond
Op het balkon van een woning aan het H.T. Zwierplantsoen bij de Sloterplas, heeft dinsdagavond een explosie plaatsgevonden. Een bewoner is daarbij gewond geraakt.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam