Volledig scherm
Aan de formatietafel wordt nog onderhandeld over de uitbreiding van het verlof, maar de Balie besloot daar niet langer op te wachten. © Google Streetview

De Balie voert maand betaald partnerverlof in

Als een van de eerste bedrijven in de culturele sector voert debatcentrum de Balie betaald partnerverlof in van vier weken.

'De Balie loopt hiermee voorop in de culturele sector,' aldus het centrum dat meteen andere culturele instellingen oproept hun voorbeeld te volgen.

Wettelijk hebben werknemers recht op twee dagen kraamverlof met salarisbehoud, daarna kunnen ze drie dagen onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Aan de formatietafel wordt nog onderhandeld over de uitbreiding van het verlof, maar de Balie besloot daar niet langer op te wachten.

Zowel mannen als vrouwen
Zakelijk directeur Jolanda Beyer vindt dat uitbreiding van het partnerverlof bijdraagt aan de emancipatie van zowel mannen als vrouwen. 'In navolging van alle debatten, zowel aan de lunchtafel als in onze zalen voegen we nu de daad bij het woord,' aldus het bericht.

Beyer: "Niet-dragende partners zijn doodmoe als ze net een kind hebben gekregen. Ze slapen slecht en dat levert ziekteverzuim op. Het is overigens geen filantropische actie van onze kant. Het heeft voordelen voor ons bedrijf. De werknemers zijn blijer, minder vermoeid en blijven in balans."

Het debatcentrum heeft tachtig werknemers. De nieuwe regeling zou, aldus Beyer, voor ongeveer vijftien mensen voordelig zijn. "Het bedrijf kan dat bekostigen. Je hoeft niet iedereen te vervangen."

De uitbreiding gaat vanaf volgend seizoen in en kan aaneengesloten worden opgenomen door medewerkers met een vast dienstverband, binnen 16 weken na de bevallingsdatum.

Eerder besloot ook ING een maand partnerverlof in te stellen. Andere grote bedrijven met een ruim partnerverlof zijn accountantskantoor PwC en advocatenkantoor Stibbe, die allebei tien dagen verlof doorbetalen. Bij Mastercard Nederland krijgen ouders acht weken partnerverlof.

Lees hier het interview met De Balie-directeur Yoeri Albrecht: 'Ik vind dat schreeuwen en schelden lastig'