Frans Breeveld: 'Zo'n tripje naar Emmen zie ik als een minivakantie.'
Volledig scherm
Frans Breeveld: 'Zo'n tripje naar Emmen zie ik als een minivakantie.' © Desirée Schippers

De charme van eten uit een oude foodtruck

Met de eerste zonnestralen van een nieuwe zomer, opent ook het seizoen van foodtruckfestivals. Frietbakkers, poffertjesdraaiers en hamburgerflippers trekken eropuit. Wat is de charme van hun bestaan?

Quote

Zo'n tripje naar Emmen zie ik als een minivakan­tie met mijn vrienden. Hoe leuk is dat?

Frans Breeveld

'Dit is geen fulltime, maar een alltime baan'

Wie: Frans Breeveld (34)
Foodtruck: Indian Roast. Kipburgers op naanbrood en Indiase hapjes.

,,Als ik 's ochtends voor een festival naar Emmen rijd, met de weg voor mezelf en de ochtendzon die naar binnen schijnt, denk ik: wat is dit toch geweldig. Het is een groot avontuur sinds we vorig jaar met de truck zijn begonnen. Zo'n tripje naar Emmen zie ik als een minivakantie met mijn vrienden. Hoe leuk is dat?

Ik werk al mijn hele leven in de horeca en heb altijd de wens gehad om te ondernemen. Toen ik op reis was in Azië en daar iedereen buiten zag eten bij streetfood-kraampjes, dacht ik: dit is het. In februari vorig jaar ben ik begonnen met mijn truck Indian Roast. Dit is ons tweede seizoen.

Zo'n truck bestieren is keihard werken. Gelukkig houd ik van werken, want dit is geen fulltime, maar een alltime baan. De keerzijde van het avontuur is dat je ook bij 10 graden in Habbekratseveen je omzet moet draaien. Die onzekerheid over het weer in Nederland is een bepalende factor. Maar voor de rest zou ik de vrijheid en het plezier niet meer willen missen."

Daan Rutten (43) en zijn foodtruck Voldaan Barbecue, 'fokking lekkere spareribs' en 'heerlijke hamburgers' vers uit de BBQ-Landrover.
Volledig scherm
Daan Rutten (43) en zijn foodtruck Voldaan Barbecue, 'fokking lekkere spareribs' en 'heerlijke hamburgers' vers uit de BBQ-Landrover. ©

'Ik kan ieder weekend wel op drie van deze festivals staan'

Wie: Daan Rutten (43)
Foodtruck: Voldaan Barbecue, 'fokking lekkere spareribs' en 'heerlijke hamburgers' vers uit de BBQ-Landrover.

,,Ik ben echt gek op barbecueën. Je kunt me niet blijer maken dan door me tussen de rook achter de grote grills van onze barbecue-aanhanger te zetten. Ik heb ook een cateringbedrijf, maar sta geregeld een weekend op een festival om zelf de spareribs om te draaien.

Op foodfestivals is vaak een groot aanbod aan barbecue-trucks; dat blijft toch een populaire vorm van streetfood. Daarom proberen we onderscheidend te zijn, door bijvoorbeeld ook altijd een 'dagvangst' te serveren. Vandaag is dat opgerolde en gemari- neerde varkensbuik. Dat maakt onze foodtruck minder standaard.

Ik sta nu al zo'n drie jaar op foodtruckfestivals en je ziet dat het een overkill begint te worden. Ik kan ieder weekend wel op drie van dit soort festivals staan als ik zou willen. Ik ben daarom blij dat ik hiernaast ook veel gewone catering doe, anders zou het wel heel krap worden. Als we op een festival in Zwolle staan en het is niet zo'n lekker weer, dan wordt het een kostbaar weekend. We zijn er toch vanuit Delft naartoe gereden en we hebben de inkopen moeten doen.

Maar goed, die spanning en dat risico is óók onderdeel van het foodtruckbestaan. Dat maakt het ook juist zo leuk en afwisselend."

Hoelang blijft het nog leuk?
Wat begon met het Amsterdamse evenement De Rollende Keukens in 2008, is nu een veel gekopieerd concept. ,,De foodfestivals zijn in vergelijking met een paar jaar geleden professioneler en commerciëler geworden," zegt Arjan de Hoon.

Hij is eigenaar van Toet Toet Food, een soort marktplaats voor foodtrucks. ,,Grote cateraars of horecabedrijven komen er achter dat ze de boot hebben gemist en willen nu óók een foodtruck. Dus zo kun je een truck van snackmerk Mora tegenkomen."

Hij ziet een kentering aankomen. ,,De klant wordt kritischer als er meer aanbod is. Zo blijft vanzelf het beste festival over." Want volgens De Hoon is de populariteit niet alleen maar positief. ,,Het drijft de prijzen op. De staangelden en afdrachten rijzen soms echt de pan uit."