Volledig scherm
PREMIUM
Ondanks de regen was de opkomst groot tijdens de klimaatmars in Amsterdam. © Dingena Mol

De Klimaatmars was vrolijk tegen beter weten in

Ondanks het slechte weer liepen zondag duizenden demonstranten mee in de Klimaatmars in Amsterdam. De Dam bleek te klein om iedereen op te kunnen vangen.

Een piepklein bordje in een zee van demonstranten vatte mooi samen wat er zondag gebeurde tussen de Dam en het Museumplein in Amsterdam: 'Wat een kloteweer'. Zorgen over het klimaat, en daar dan voor protesteren in de kou en striemende regen.

Naar schatting veertigduizend mensen gingen de straat op. Het is lang geleden dat Amsterdam een demonstratie van dergelijke omvang heeft gezien. Een bonte stoet. Vrolijk tegen beter weten in. 'Stop hou op', staat er op een kartonnen protestbord. 'Bomen zijn relaxed' en 'Na Rutte komt zonneschijn'. Creatief: 'Eat pussy, not cow'. Of simpelweg: 'TEGEN'.

Tegen wat?
Ook dat vat de gebeurtenis mooi samen: want waar is men eigenlijk tegen? Tegen het klimaat? Tegen de klimaatverandering? Allicht, maar hoe dan? Tegen vliegen, tegen vlees, tegen kapitalisme, tegen Shell, tegen de regering, tegen kernenergie, voor kernenergie.

Misschien doet het er wel niet toe en ging het maar om één ding: het gevoel dat het zo niet langer kan. Onder de demonstranten waren dan ook veel ouders met kinderen.

De mars, georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond, begon door de drukte al voordat het programma op de Dam was afgelopen. Een verzoek van de politie. Op CS liepen de perrons vol, op het Damrak dreigde stagnatie. Onder meer Claudia de Breij en Typhoon traden op.

Prinses Irene
De menigte werd daarnaast toegesproken door de initiatiefnemers van de scholierenstaking. Coryfeeën als prinses Irene, Paul de Leeuw, Bert Visscher en Georgina Verbaan liepen mee. Heleen de Coninck van het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC hield de demonstranten voor dat 'Nederland nooit meer hetzelfde zal zijn.' Ze waarschuwde: "onze dijken zijn niet berekend op opwarming van de aarde."

Rond half drie arriveerden de eerste demonstranten op het Museumplein, de laatste demonstranten waren toen nog nauwelijks van de Dam vertrokken.