Volledig scherm
De Telefoongidsen liggen klaar voor distributie in het depot in Amsterdam. © anp

De papieren Telefoongids stopt na 138 jaar

Nog één keer die doffe bonk op de deurmat. Op 16 augustus valt in Groot-Amsterdam de laatste Telefoongids door de bus, voor wie hem hebben wil.

De Amsterdamse uitgever DTG houdt na 138 jaar op met het verspreiden van telefoonnummers op papier.

Twee jaar geleden stelde de telefoongidsuitgever dat de gidsen elke maand toch nog door 1,8 miljoen mensen werden geraadpleegd. Maar de voortekenen waren onvermijdelijk: de website - anno 1996 -  trekt maandelijks ruim vijf miljoen bezoekers.

De Telefoongids wordt al sinds 2013 niet meer algemeen verspreid. Wie hem wil, moet er om vragen.

DTG, dat de 45 regiogidsen in 2003 KPN overnam, moest ze wel gratis blijven verspreiden, want dat staat in de Telecomwet. De kosten werden grotendeels vergoed door commerciële bedrijfsinformatie via de in 2008 ook overgenomen en vervolgens in de Telefoongids geschoven Gouden Gids.

Milieumaatregel
Maar papier is sinds 2014 geen voorwaarde meer. DTG durfde afschaffing nog niet meteen aan, maar de kleine groep gebruikers en toenemende kritiek vanwege papierverspilling eisen nu hun tol.

Op 16 augustus verschijnt de laatste telefoongids voor Amsterdam en omgeving. Op 20 december van dit jaar valt in Nederland de allerlaatste gids op de mat, editie Enschede. De alfabetische gidsen (van Aadorp tot Zijtaart) die bij Postkantoren hingen, waren al langer verdwenen.

Quote

De gids is een deel van de samenle­ving

Erik Wiechers van DTG

Afschaffing is ook een milieumaatregel, hoewel de gidsen in Engeland op het allerdunste 36-gramspapier worden gedrukt dat voor de ene helft uit gerecycled papier bestaat en voor de andere helft uit houtafval van meubelmakers.

"We wilden het toch zorgvuldig doen," zegt topman Erik Wiechers van DTG, "we doen dit per slot van rekening al 138 jaar. Het is een icoon. Iedereen heeft erin gestaan; jijzelf, je vader, je ouders, grootouders en misschien zelfs overgrootouders. De gids is een deel van de samenleving. Maar de oplage is de afgelopen jaren toch sneller gedaald dan we dachten, terwijl online sterk groeide."

Bijna 60 procent van de Nederlanders zou de gidsen nog gebruiken, alhoewel DTG erkent dat dat vooral 55 plussers zijn - maar slechts 2 procent vindt ze onmisbaar.

De laatste editie, belooft Erik Wiechers, zal een bewaarexemplaar worden. Wie hem alsnog wil ontvangen, kan zich online melden. En, stelt hij gerust, DTG houdt het online zoeken naar particuliere nummers gratis.

Cursus online nummers zoeken
Wiechers erkent dat ook DTG nog niet klaar was voor de overstap. "Zes jaar geleden hadden we nog weinig online ervaring, nu halen we 85 procent uit online. Er is geen papieren uitgever in Nederland die straks 100 procent online, is. wij wel."

Er is wel gereorganiseerd vanwege de overstap, maar die is niet ten koste van arbeidsplaatsen gegaan.

Voor wie er behoefte aan heeft komt er op 415 plekken in het land een cursus online nummers zoeken, gegeven door Wiechers en zijn mede-DTG-ers. En, nog zo'n relict uit het verleden: de telefonische informatielijn (1819) blijft ook nog even bestaan.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.