De papieren Telefoongids stopt na 138 jaar
Nog één keer die doffe bonk op de deurmat. Op 16 augustus valt in Groot-Amsterdam de laatste Telefoongids door de bus, voor wie hem hebben wil.
Delen per e-mail
De Amsterdamse uitgever DTG houdt na 138 jaar op met het verspreiden van telefoonnummers op papier.
Twee jaar geleden stelde de telefoongidsuitgever dat de gidsen elke maand toch nog door 1,8 miljoen mensen werden geraadpleegd. Maar de voortekenen waren onvermijdelijk: de website - anno 1996 - trekt maandelijks ruim vijf miljoen bezoekers.
De Telefoongids wordt al sinds 2013 niet meer algemeen verspreid. Wie hem wil, moet er om vragen.
DTG, dat de 45 regiogidsen in 2003 KPN overnam, moest ze wel gratis blijven verspreiden, want dat staat in de Telecomwet. De kosten werden grotendeels vergoed door commerciële bedrijfsinformatie via de in 2008 ook overgenomen en vervolgens in de Telefoongids geschoven Gouden Gids.
Milieumaatregel
Maar papier is sinds 2014 geen voorwaarde meer. DTG durfde afschaffing nog niet meteen aan, maar de kleine groep gebruikers en toenemende kritiek vanwege papierverspilling eisen nu hun tol.
Op 16 augustus verschijnt de laatste telefoongids voor Amsterdam en omgeving. Op 20 december van dit jaar valt in Nederland de allerlaatste gids op de mat, editie Enschede. De alfabetische gidsen (van Aadorp tot Zijtaart) die bij Postkantoren hingen, waren al langer verdwenen.
De gids is een deel van de samenleving
Afschaffing is ook een milieumaatregel, hoewel de gidsen in Engeland op het allerdunste 36-gramspapier worden gedrukt dat voor de ene helft uit gerecycled papier bestaat en voor de andere helft uit houtafval van meubelmakers.
"We wilden het toch zorgvuldig doen," zegt topman Erik Wiechers van DTG, "we doen dit per slot van rekening al 138 jaar. Het is een icoon. Iedereen heeft erin gestaan; jijzelf, je vader, je ouders, grootouders en misschien zelfs overgrootouders. De gids is een deel van de samenleving. Maar de oplage is de afgelopen jaren toch sneller gedaald dan we dachten, terwijl online sterk groeide."
Bijna 60 procent van de Nederlanders zou de gidsen nog gebruiken, alhoewel DTG erkent dat dat vooral 55 plussers zijn - maar slechts 2 procent vindt ze onmisbaar.
De laatste editie, belooft Erik Wiechers, zal een bewaarexemplaar worden. Wie hem alsnog wil ontvangen, kan zich online melden. En, stelt hij gerust, DTG houdt het online zoeken naar particuliere nummers gratis.
Cursus online nummers zoeken
Wiechers erkent dat ook DTG nog niet klaar was voor de overstap. "Zes jaar geleden hadden we nog weinig online ervaring, nu halen we 85 procent uit online. Er is geen papieren uitgever in Nederland die straks 100 procent online, is. wij wel."
Er is wel gereorganiseerd vanwege de overstap, maar die is niet ten koste van arbeidsplaatsen gegaan.
Voor wie er behoefte aan heeft komt er op 415 plekken in het land een cursus online nummers zoeken, gegeven door Wiechers en zijn mede-DTG-ers. En, nog zo'n relict uit het verleden: de telefonische informatielijn (1819) blijft ook nog even bestaan.
Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In beeld: chaos rond Museumplein na uit de hand gelopen demonstratie
Meer dan honderd mensen zijn volgens de gemeente Amsterdam aangehouden en de politie is bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen. Door de uit de hand gelopen anticoronaprotesten was het een chaotische middag op het Museumplein. Zo zag het er op en rondom het plein zondagmiddag uit. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Update
Twee auto’s in brand gestoken en luide knallen in West
Zondagavond zijn twee auto’s bij de Isaac Gogelweg in West in brand gestoken. Twee andere auto’s raakten door de brand beschadigd. Bij nog eens drie auto’s werden de ramen ingeslagen. Ook waren in de omgeving luide knallen te horen. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd.
-
Tientallen steunbetuigers voor Navalny op Museumplein
Ook op het Amsterdamse Museumplein demonstreren zaterdag mensen voor de vrijlating van de gevangengenomen Russische oppositieleider Aleksej Navalny. -
Duur metrostation Sixhaven afgeblazen
Het metrostation stond al jaren ingepland, ruimte was vrijgehouden, zodat de aanleg vlot en probleemloos zou kunnen verlopen. Maar Sixhaven komt er niet. Uitstel heeft geleid tot afstel, voor onbepaalde tijd. -
Dwerghamster met hele hebben en houden bij grofvuil gedumpt: ‘Ons hart huilt’
Een dwerghamstertje die met zijn hele hebben en houden bij het grofvuil werd gedumpt, is gered. ,,Zo blij dat er mensen zijn die hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en in tassen en zakken kijken die naast de afval containers staan.”
In samenwerking met indebuurt Amsterdam