Volledig scherm
De rij voor het Anne Frank Huis op een slechte dag: helemaal op de Westerkerk. © Floris Lok

De Rijenradar laat je zien hoe lang een wachtrij is

De wachttijden voor Amsterdamse musea en attracties worden vanaf nu live bijgehouden op een site van de gemeente en Amsterdam Marketing.

Op de zogenaamde Rijenradar, die vrijdag van start is gegaan, wordt van tien grote musea en attracties in de regio Amsterdam de lengte van de wachtrij in realtime weergegeven. 

Medewerkers van de trekpleisters schatten de wachttijd in en voeren het aantal minuten in via een smartphone of tablet. Die gegevens worden direct gepubliceerd op de rijenradar. De medewerkers maken minimaal eens per half uur een nieuwe schatting, zodat de site altijd redelijk up-to-date is.

Volledig scherm
Met de rijenradar weet je vooraf van zo'n flinke rij. © anp

Spreiden
De gemeente wil met de Rijenradar onderzoeken of bezoekers van de musea en attracties meer gespreid worden als ze kunnen zien hoe lang ze moeten wachten.

Ook moet een bezoek aantrekkelijker worden doordat je vooraf rekening kunt houden met een lange rij, of daar je plan op kunt aanpassen. 

Momenteel doen het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis, het Rijksmuseum, de Heineken Experience, het Scheepvaartmuseum, het Tropenmuseum, Eye Filmmuseum en het Rembrandthuis mee. Ook het Haarlemse Frans Hals Museum en het Cobra Museum in Amstelveen houden hun wachtrijen bij. 

De Rijenradar is een test en wordt de komende drie maanden bijgehouden. Als het een succes blijkt volgen meerdere musea en attracties.

Lees ook: Dit wil je dit paasweekend niet missen