De Rolls-Royce onder het zout
SchuimHans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Sel Magique Thanksgiving Dinner.
Ik ben wat laat, sorry, sorry mensen, en neem snel plaats aan een tafel waar de welkomsttoost al is geweest.
“Lekker knus, hè,” zegt de buurvrouw op links. Dat kun je vertalen als: het is al zo krap en dan plof jij er ook nog tussen.
Ik verontschuldig me ook bij haar voor mijn verwilderde binnenkomst en vertel dat ik zes keer per week…
“Weet ik, weet ik,” zegt Claudia Koopman. “Je reputatie is je vooruitgesneld.”
Ik meen een Duits accent te horen.
Ik ben bij het Thanksgivingdiner van Sel Magique. Ze lanceren drie nieuwe zoutmelanges.
Maar first things first: komt Koopman uit Duitsland?
“Ik heb op school gezeten in Aerdenhout en daar heb ik een bekakt accent aan overgehouden. Meestal vragen ze of ik Engels ben, of Amerikaans.”
Het voorgerecht is mousse van schaaldieren en op het bord liggen ook een langoustine en een mossel. Dit voorgerecht moeten we ‘opspicen’ met Spicey, een van de nieuwe salt blends. Bij het hoofdgerecht (kalkoen, worst van kalkoen, cranberry’s en zoete aardappel) hoort weer de Classic Blend.
Best raar.
We leven in een tijd dat je al doodgaat van een boterham met kaas, gluten zijn al een tijdje het nieuwe asbest, en dan komt Sel Magique met drie nieuwe soorten.
Ik mag eigenlijk niet eens zout van de dokter, en brood liever ook niet. Daar heb ik ook zojuist twee sneetjes van op.
“Wat ben je toch druk aan het schrijven,” zegt Yo-kaw Pat, de buurvrouw op rechts.
Ik blader door mijn blocnote, voor haar.
Pat: “Is dat allemaal zout?”
Nou, voorlopig is het vooral geouwehoer, maar misschien is het een idee om even Julia Kjaer van Sel Magique apart te nemen in de voorkamer en haar voor te leggen hoe dat nou zit: een hoop nieuw zout in deze tijden van gluten.
Kjaer: “Onze salt blends zijn glutenvrij, 100 procent organisch en natuurlijk. Én lekker! Kijk, te veel zout is niet goed, dat weet iedereen. Maar het ligt ook aan de kwaliteit van het zout.”
Ze vertelt dat Sel Magique is gebaseerd op Fleur de Sel, de meest zeldzame zoutsoort, die slechts in twee gebieden in Frankrijk wordt gewonnen. De oogst is afhankelijk van het weer. Is het te nat of waait het te hard, dan is de hele oogst weg.
Het bovenste laagje zeezout wordt handmatig weggeschept, met een houten schepje, door vakmannen. Soms zit dat al generaties in de familie.
Ik vat samen: de truffel onder het zout.
“Wij noemen het de Rolls onder het zout,” zegt Kjaer, en dan zijn wij ook weer bijgepraat.
Tips? Mail naar schuim@parool.nl.
Wat Sel Magique Thanksgiving Dinner
Waar Villa Nicola, Nicolaas Witsenkade
Wie Julia Kjaer, Michiel en Caroline de Bruijn, Claudia Koopman, Yo-kaw Pat, Vincent Verkoelen, Menno Born
Wanneer donderdag 28 november, 18.00 tot 21.00 uur
Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans kreeg een doggybag mee, zoals dat hoort met Thanksgiving
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
NS: maandag geen internationale treinen van en naar Duitsland
Internationale treinen van en naar Duitsland rijden maandag niet, omdat werknemers van het Duitse spoorbedrijf dan staken. Hierdoor rijden er onder andere geen treinen tussen Amsterdam en Frankfurt, Basel en Berlijn. -
Nieuws
Voormalige grand café l’Opera op Rembrandtplein wordt Beers&Barrels
Het voormalige grand café l’Opera op het Rembrandtplein wordt een Beers&Barrels. De zaak gaat vrijdag open. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Oud-MIVD’er die dood in bad werd gevonden stierf natuurlijke dood
Een strafrechtelijk onderzoek naar het overlijden van oud-MIVD’er Hans van de Ven is stopgezet. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen aanwijzingen dat de 69-jarige Amstelvener is vermoord. Van de Ven werd twee jaar geleden onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in bad. Na onderzoek door deze site werd het politieonderzoek heropend.Amstelveen -
43-jarige man raakt gewond bij mishandeling in Zaandam
Op de Fluitekruidweg in Zaandam heeft in de nacht van zaterdag op zondag een mishandeling plaatsgevonden. Dat meldt Noord-Hollands Dagblad.Zaandam
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
-
-
Exclusief
Intimidatie, burn-outs: fotografiemuseum Foam door falende leiding al jaren stuurloos
Fotografiemuseum Foam aan de Keizersgracht zag in twee jaar tijd drie directeuren vertrekken. Werknemers gaan ten onder aan de hoge werkdruk en fotografen missen de urgentie in exposities. Hoe een iconisch museum naar de marge wordt geduwd. -
11
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam