De Slegte is terug: vestiging in Amsterdam geopend

NieuwsAmsterdam heeft weer een De Slegte. De tweedehandsboekhandel, die in 2013 uit het straatbeeld verdween, opende woensdag een nieuwe vestiging in de Vijzelstraat.

Volledig scherm
De nieuwe vestiging van De Slegte in de Vijzelstraat. © De Slegte

‘Geweldig om weer in Amsterdam terug te zijn,’ laat eigenaar Jan Bernard de Slegte weten in een persbericht. ‘Het is toch de grootste boekenstad van het Nederlands taalgebied en belangrijk voor ons voor de inkoop van de mooiste boeken.’

Het dubbele pand, waar voorheen muziekhandel Dirk Witte zat gevestigd en waar de boekhandel meerdere verdiepingen betrekt, is rigoureus verbouwd. ‘Eigenlijk is deze winkel veel te mooi voor een De Slegte,’ aldus de eigenaar, ‘maar we doen dat graag voor onze nieuwe kopers en genieten daar zelf natuurlijk ook enorm van.’

Met informatiezuilen en mobiel kunnen klanten ‘meteen’ het boek vinden dat zij zoeken. De winkel, waar zo’n 40.000 boeken te vinden zijn, zal voornamelijk worden gerund door oud-medewerkers van De Slegte.

Financiële problemen

De Slegte verkocht de boekenketen in 2012 noodgedwongen aan investeerder Procures, die hem samenvoegde met Polare, de reguliere boekhandels uit de voormalige Selexyzstal waaronder Scheltema in Amsterdam en het Rotterdamse Donner.

De Slegte was in financiële problemen gekomen, mede door de hoge huren die de eigenaren van de winkelpanden - moeder en zussen van De Slegte - vroegen. Na de overname verdween merknaam De Slegte. Polare bracht de tweedehandsboeken onder op een verdieping van Scheltema aan het Koningsplein.